Αρχή Ρεπορτάζ Διανομές από τους Πανευρωπαϊκούς ομάδων

Διανομές από τους Πανευρωπαϊκούς ομάδων

Λουκάς Ζώτος

Παρακολουθώντας από το Bridge Base Online τη συνάντηση Μονακό (ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση μεταλλίου) – Ουγγαρία (η διοργανώτρια χώρα), ξεχώρισα τις παρακάτω δυο πολύ ενδιαφέρουσες διανομές:

Διανομή 8. Όλοι στην πρώτη. Μοίρασε η Δύση

J1085
Q8743
A9
93
AQ74
10
KQ62
AJ104
K3
AJ952
107
KQ85
962
K6
J8543
762
Geir Helgemo

Geir Helgemo

Η Δύση (Helgemo) άνοιξε 1 και, στη 1 του συμπαίκτη του (Helness), αγόρασε 1. Ο συμπαίκτης του αγόρασε 4ο χρώμα 2 και ο Helgemo ανέβασε στα 3, περιγράφοντας σόλο κούπα και καλό χέρι. Ο Helness, βλέποντας τώρα ότι το χέρι «κολλάει», έδωσε το φιτ στα 4 και, μετά από μια σειρά cuebid και στη συνέχεια ερώτηση άσων, το ζεύγος κατέληξε στο σλεμ 6.

Ο Ούγγρος Dumbovich, στη θέση του Βορρά, βρήκε τη μόνη αντάμ που θέτει σε κίνδυνο το συμβόλαιο, ατού. Πράγματι, με οποιαδήποτε άλλη αντάμ ο εκτελεστής θα παίξει αμέσως καρό και, ακόμα και αν οι αντίπαλοι γυρίσουν τώρα ατού, θα μπορέσει να κάνει 7 λεβέ (με τις κοφτές) στα ατού, 3 πίκες, 1 κούπα και 1 καρό, σύνολο 12 λεβέ.

Ο Helgemo κέρδισε το ατού με τον Ρήγα στον μορ και έπαιξε αμέσως καρό στην Ντάμα. Όμως ο Βορράς κέρδισε με τον Άσο και, βέβαια, ξανάπαιξε ατού, μειώνοντας τις σίγουρες λεβέ του εκτελεστή σε 11. Ο Helgemo κέρδισε τον δεύτερο ατού, έκοψε ένα καρό στον μορ και 2 κούπες στο χέρι του και, κατεβαίνοντας στον μορ με πίκα, τράβηξε από εκεί το τελευταίο ατού στην εξής θέση:

J108
Q
-
-
AQ7
-
6
-
3
J8
-
K
96
-
J
7
Miklos Dumbovich

Miklos Dumbovich

Στον Ρήγα σπαθί του μορ, ο Νότος δίνει το τελευταίο του ατού, η Δύση διώχνει το καρό και ο Βορράς σκουιζάρεται σε κούπες και πίκες. Υποχρεωμένος να εγκαταλείψει τη φύλαξη κάποιου από αυτά τα χρώματα, θα δώσει στους αντιπάλους του το συμβόλαιο.

Να σημειωθεί ότι, εάν το τρίτο ατού το είχε ο Βορράς και ο Νότος είχε άλλη μια πίκα, το σκουίζ πάλι δουλεύει, αυτή τη φορά στον Νότο, που δεν μπορεί να διώξει καρό, γιατί παίζει πριν τη Δύση.

Στην κατηγορία open, μόνο 8 από τα 36 ζεύγη αγόρασαν το σχετικά καλό αυτό το σλεμ (η αντάμ ατού είναι ενδεδειγμένη, αλλά ο Άσος καρό θα μπορούσε να είναι στο Νότο, οπότε ο εκτελεστής δεν θα είχε προβλήματα) και μόνον ένας εκτελεστής έπεσε μέσα. Όμως στη συνάντηση αυτή το σκορ έστεκε.

Η δεύτερη διανομή είναι μια υπέροχη εκτέλεση του Ούγγρου Dumbovich, που είναι ίσως ο πιο παλιός παίκτης, που έχει παίξει στους αγώνες αυτούς στην κατηγορία open (πρωτόπαιξε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων το 1979 στη Λοζάνη).

Διανομή 10. Όλοι στη δεύτερη. Μοίρασε η Ανατολή

5
KQ73
KJ987
A73
J832
J1092
52
K54
AK9
A865
1043
J62
Q10764
4
AQ6
Q1098
Tor Helness

Tor Helness

Ο Helness, στη θέση της Ανατολής, άνοιξε 1 (σύμφωνα με το αγοραστικό σύστημα του ζεύγους), ο Νότος δήλωσε κοντρ, η Δύση 3 μπαράζ και ο Βορράς (Dumbovich), βλέποντας προφανώς ότι ο συμπαίκτης του αποκλείεται να ξαναμιλήσει και, δεδομένου ότι το κοντρ εκ μέρους του δεν είναι τιμωρίας, έκλεισε την αγορά στα 3ΧΑ.

Η Ανατολή βγήκε μικρή κούπα, για το 9 της Δύσης και τη Ντάμα του εκτελεστή. Ο τελευταίος βλέπει ότι το συμβόλαιό του είναι απελπιστικό. Έχει μόνον 7 λεβέ σίγουρες, ενώ, εάν η Δύση πιάσει χέρι, το συμβόλαιο θα πέσει μέσα, ίσως και πολύ. Σε περιπτώσεις σαν και αυτή, ο εκτελεστής πρέπει να τοποθετεί τα φύλλα στους αντίπαλους όπως τα θέλει, ώστε το συμβόλαιο να βγαίνει πάντα (wishful thinking) και στη συνέχεια να παίζει ανάλογα.

Μετά από αρκετή σκέψη, ο Dumbovich έπαιξε όλα του τα καρά, διώχνοντας δυο πίκες από το μορ. Υποχρεωμένη να μείνει με 7 φύλλα, η Ανατολή κράτησε AK A86 και J2 (ό,τι άλλο και να κράταγε δεν είχε ουσιαστική διαφορά). Τώρα ο εκτελεστής έπαιξε από το χέρι του την πίκα. Η Ανατολή κέρδισε και τράβηξε και το δεύτερο ονέρ πίκα. Στο σημείο αυτό ο εκτελεστής έδιωξε από το χέρι του σπαθί, σωστά, κρατώντας και τις 3 κούπες. Όταν η Ανατολή συνέχισε με Α και κούπα, ο Dumbovich κέρδισε με τον Ρήγα και έπαιξε και την τελευταία του κούπα, κλείνοντας ξανά τους αντιπάλους του και πραγματοποιώντας το συμβόλαιό του. Παρότι σε αρκετά τραπέζια στην open αγόρασαν 3ΧΑ, ήταν ο ένας από τους μόνο 2 που έβγαλαν το συμβόλαιο αυτό.

Κάποιος μπορεί, πολύ λογικά, να ρωτήσει: Γιατί ο εκτελεστής, αφού πρέπει υποχρεωτικά να τοποθετήσει τα μεγάλα ονέρ των αντιπάλων έτσι όπως είναι στο διάγραμμα, δεν κατέβηκε στη δεύτερη λεβέ με καρό στο μορ, για να στήσει από εκεί την Q; Γιατί τα πράγματα τότε δεν είναι τόσο απλά. Εάν η Δύση σκεπάσει τη Ντάμα, έχει καλώς. Εάν όμως η Δύση, που τυχαίνει να είναι ο Helgemo, ίσως ο καλύτερος παίκτης παγκοσμίως στο παίξιμο των φύλλων, δεν σκεπάσει τη Ντάμα, τότε ο εκτελεστής έχει πρόβλημα. Υποχρεωτικά, για να μη δώσει χέρι στη Δύση, θα πρέπει να τρέξει και το 10, για τον Βαλέ της Ανατολής. Η τελευταία όμως μπορεί τώρα να τραβήξει το Ρήγα πίκα και να συνεχίσει με καρό! Τώρα ο εκτελεστής δεν μπορεί να ξεμπλοκάρει τα σπαθιά και να κατέβει στον μορ με το τρίτο καρό, για να κάνει το τελευταίο σπαθί, γιατί μετά δεν θα μπορέσει να επανέλθει στο χέρι του!

Συμπερασματικά, το συμβόλαιο με την εκτέλεση του Ούγγρου βγαίνει πάντα; Ναι, με αυτή την αντάμ, αλλά με ανοικτά φύλλα το συμβόλαιο μπαίνει μέσα, αν γίνει αντάμ ο Ρήγας (ή Άσος) πίκα, για να φύγει το exit card του εκτελεστή, και στη συνέχεια μικρή κούπα!

Διαβάστε επίσης

Σχολιάστε