Αρχή Συνεντεύξεις Κωνσταντίνος Κοντομήτρος

Κωνσταντίνος Κοντομήτρος

Τάκης Πουρναράς

Κώστα, κατ’ αρχήν σε ευχαριστούμε από το νεοσύστατο ηλεκτρονικό περιοδικό της ΕΟΜ που δέχτηκες την πρόσκλησή μας, ώστε να απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα που έχουν σχέση με το πρόσφατο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα όπου συμμετείχες με την Εθνική Open, καθώς και για το μπριτζ γενικότερα.

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, ελπίζω από την κουβέντα μας να βγει κάτι εποικοδομητικό, μοιραζόμενος τις εμπειρίες της ομάδας, ώστε να το χαρούν οι αναγνώστες.

Κωνσταντίνος Κοντομήτρος

Κωνσταντίνος Κοντομήτρος

Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχες στην Εθνική Open, είχες άγχος ως πρωτάρης; Η ήττα με 18-2 από τη Σουηδία στην πρεμιέρα ήταν αποτέλεσμα που προήλθε από το στρες;

Από τα 6 μέλη της ομάδας μόνο ο Πέτρος (Ρούσσος) κι εγώ είμασταν οι πρωτάρηδες. Οι υπόλοιποι της ομάδας είχαν αντίστοιχες εμπειρίες παλιότερα με άλλους συμπαίκτες και μας βοήθησαν μαζί με τον αρχηγό να ξεπεράσουμε το άγχος με συζητήσεις που έγιναν πριν τους αγώνες. Το ματς με τη Σουηδία ξεκίνησε στραβά και συνέχισε με τον ίδιο τρόπο. Κάνανε καλύτερες επιλογές τις κρίσιμες στιγμές και χάσαμε εύκολα, δεν ήταν πάντως θέμα άγχους.

Το πρόγραμμα των αγώνων σου φάνηκε κουραστικό με τα 4 ματς την ημέρα; Το επίπεδο των αντιπάλων πώς θα το χαρακτήριζες;

Είμαστε μια νεανική ομάδα, με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη. Δε δικαιούμαστε να μιλάμε για κούραση, ειδικά από τη στιγμή που είμασταν 3 ζευγάρια και παίζαμε το πολύ 48 διανομές την ημέρα το κάθε ζευγάρι. Το χρόνιο πρόβλημα στα εγχώρια τουρνουά είναι πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κατά κάποιο τρόπο μια προσομοίωση με τους αγώνες του εξωτερικού, καθώς τα πρωταθλήματά μας απευθύνονται ως επί το πλείστον σε ανθρώπους που έχουν παράλληλες οικογενειακές και ατομικές υποχρεώσεις. Προσπαθήσαμε μέσω της προπόνησης πριν φύγουμε να παίζουμε όλοι 64 διανομές τη μέρα, αλλά και πάλι δεν φτάνει αυτό από μόνο του.

Το επίπεδο των αντιπάλων ήταν το αναμενόμενο, παίζουν καλά αλλά κανέναν δε θα χαρακτήριζα ως φόβητρο. Όλοι έχουν καλές και κακές στιγμές, απλά μετράει η διάρκεια.

Είπες είστε μια νεανική ομάδα, είδα όμως πάρα πολλές αποστολές, ιδίως οι ομάδες κορυφής, να έχουν νεαρούς αθλητές στη σύνθεσή τους. Να αναφέρω ενδεικτικά τους 20χρονους αδερφούς Rimstedt της Σουηδίας, τον Lorenzini της Γαλλίας, τον Πολωνό παγκόσμιο πρωταθλητή Klukowski και τον μόλις 17 ετών Ιταλό Donatti. Με τους δυο τελευταίους έπαιξες και αντίπαλος στο τραπέζι. Πώς σχολιάζεις ότι όλες οι χώρες εμπιστεύονται πια νεότερους αθλητές με λιγότερες εμπειρίες;

Αν δεν έπαιζαν πραγματικά καλά να είσαι σίγουρος ότι δε θα τους εμπιστεύονταν και δε θα τους έβαζαν στην ομάδα. Κανείς δε θέλει να πάει άσχημα η ομάδα του για να αποκομίσει εμπειρίες ένας πιτσιρικάς. Όλοι αυτοί έχουν αποδείξει στη χώρα τους ότι αξίζουνε και ότι παίζουν καλύτερα από εμπειρότερους αθλητές. Δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ πχ Versace – Lauria μετά από τόσα χρόνια διακρίσεων να κατέβουν με 4 νέους ίσα ίσα για να συμπληρώσουν την ομάδα, χωρίς να υπάρχει πιθανότητα διάκρισης.

Έτσι όπως παρακολουθούσα τους αγώνες νιώθω ότι σίγουρα αξίζαμε μια καλύτερη θέση, μας πέρασαν ομάδες που σαφώς δεν έπαιζαν καλύτερα από εμάς. Τι έφταιξε;

Ήταν όλα ιδανικά, όλη η ομάδα είμασταν μια παρέα χωρίς γκρίνιες και τσακωμούς. Το ξενοδοχείο που μέναμε ήταν το μοναδικό κοντινό στο χώρο των αγώνων χάρη στην έγκυρη κράτηση των ανθρώπων της Ομοσπονδίας και δεν υπήρχε καμία ταλαιπωρία, οπότε σε έξω-αγωνιστικό κομμάτι δεν έχουμε καμία δικαιολογία. Πιθανώς να λειτούργησε αρνητικά η αισιοδοξία που είχαμε σε κάποιες φάσεις του πρωταθλήματος και μας γύρισε όλο ανάποδα. Όλοι βέβαια συμφωνούμε ότι παίξαμε σε κατώτερο επίπεδο από τις δυνατότητες μας. Ελπίζω την επόμενη φορά αν μας δοθεί η ευκαιρία να πάμε πιο υποψιασμένοι και να αποδώσουμε καλύτερα.

Ποια ήταν η κορυφαία στιγμή του πρωταθλήματος για την Εθνική μας ομάδα;

Κατά τη γνώμη μου η νίκη με την εν ενεργεία παγκόσμια πρωταθλήτρια Πολωνία με 16-4. Δεν είναι και λίγο πράμα σε οποιοδήποτε σπορ να κερδίζεις σε επίσημο αγώνα τον πρωταθλητή κόσμου. Ήταν ένα ματς που και τα δυο ζευγάρια έπαιξαν μπριτζ υψηλού επιπέδου.

Η χειρότερη;

Ο μηδενισμός από την ουραγό Σκωτία. Είχαμε μείνει όλοι αγάλματα χωρίς να μιλάμε και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι δεν κάναμε καλά. Ήταν μακράν οι πιο δραματικές 16 διανομές της ζωής μου.

Κώστα σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου. Κλείνοντας πες μας μια διανομή που σου έμεινε χαραγμένη από το πανευρωπαϊκό.

Ότι δεν έβγαλα 6 αγορασμένες ως Ανατολή εναντίον Martens – Multon (Μονακό) σε αυτό το χέρι με αντάμ σπαθί.

Εσύ πώς θα το έπαιζες;

A 2
A 10 9 5 4
Q 10 6 4
6 4
Q 9 5
K Q 8 3
K 7
A K Q 3

Με βάση τις πιθανότητες, χειρότερα από εσένα…

Θα θέλατε να ρωτήσετε κάτι τον Κωνσταντίνο; Γράψτε το στα σχόλια και, ενδεχομένως, θα σας απαντήσει.

Διαβάστε επίσης

5 σχόλια

Σπύρος Κρουσταλάκης 1 Ιουλίου 2016 - 12:25

Γιατί μηδενιστήκαμε με την Σκωτία;

Απάντηση
Κωνσταντίνος Κοντομήτρος 4 Ιουλίου 2016 - 14:10

Λεπτομέρειες στο παιχνίδι δημιούργησαν τεράστια διαφορά στο ματς. Μια αντάμ που δε βρέθηκε σε μια μανς, μια μανς που αγοράστηκε από τους αντιπάλους με 22 πόντους και βγαίνει πάντα, ένα γκραν σλεμ που κακό-στέκονται τα καρά στους αντιπάλους και κάποιες ακόμα ατυχείς επιλογές ήταν αρκετά για να γίνει το 20-0. Για την ιστορία, παραθέτω και την καρτέλα του αγώνα: http://bit.ly/29l1ml5

Απάντηση
Τρύφωνας Παπαδόπουλος 9 Ιουλίου 2016 - 23:37

Κώστα, πως ακριβώς έπαιξες αυτές τις 6 κούπες και με τι σκεπτικό?

Απάντηση
Κωνσταντίνος Κοντομήτρος 27 Ιουλίου 2016 - 15:21

Γεια σου Τρύφωνα,
μετά την αντάμ σπαθί που έπιασα στο χέρι μου, τράβηξα ΚQ κούπα, αν τα ατού πέσουν 2-2 κάνω claim αυτόματα κόβοντας δυο καρά στο χέρι και διώχνοντας την πίκα του μορ στο 3ο σπαθί. Επίσης, αν στον πρώτο γύρο ατού πέσει ο J ξερός σταματάω τα ατού και τα βγάζω με παρόμοιο τρόπο. Μόλις είδα το 3-1 αποφάσισα να τραβήξω και 3ο γύρο ατού καταλήγοντας στον μορ με τον άσο για να παίξω καρό προς τον Κ του χεριού μου. Αν περάσει ο Κ, μετά θα παίξω και καρό στο 10 του μορ να βρω τον J εντός. Τελικά ούτε αυτό έγινε, ο Νότος κέρδισε με τον Ασο καρό και γύρισε λιμό καρό. Τώρα είχα τις εξής δύο επιλογές: είτε να κάνω μια απλή εμπάς του J κι αν περάσει να κάνω claim κόβοντας απλά το τελευταίο καρό στο χέρι μου, είτε να βάλω την ντάμα και απευθείας να κόψω το λιμό καρό μήπως πέσει Jxx σε οποιοδήποτε χέρι, αλλά και να μην πέσει να κατέβω στον άσο πίκα και τραβώντας όλα τα ατού να ελπίζω οτί αυτός που ξεκίνησε με 4φ καρό κρατάει και 4φ σπαθί, οπότε θα σκουιζαριστεί στο τελευταίο ατού. Επέλεξα το δεύτερο πλάνο που είναι πιο πιθανό, στην πραγματικότητα όμως κανένα πλάνο δε λειτουργούσε. Ετσι όπως ήταν τα χαρτιά, επρεπε ουσιαστικά να μη μαζέψεις τα ατού, και αδιαφορώντας για τις ενδεχόμενες τσάκες και πανωτσάκες που παραμονεύουν να κόψεις νωρίς τα καρά στο χερί. Γενικά δε θεωρώ ότι το έπαιξα λάθος και ότι είχα άλλο πλάνο με καλύτερες πιθανότητες, έτσι θα το ξαναπαίξω και την επόμενη φορά. Η όλη διανομή είναι στο παρακάτω link http://bit.ly/2ax1ZKy
Χαιρετώ

Απάντηση
Τρύφωνας Παπαδόπουλος 28 Ιουλίου 2016 - 11:04

Ευχαριστώ για την απάντηση Κώστα, προσωπικά συμφωνώ απολύτως με τις επιλογές σου για την συγκεκριμένη εκτέλεση και ότι όντως οι πιθανότητες ήταν με το μέρος σου.

Απάντηση

Σχολιάστε