Αρχή Για νέους παίκτες Όχι όλα τα αβγά στο ίδιο καλάθι

Όχι όλα τα αβγά στο ίδιο καλάθι

Τάκης Πουρναράς

Στη χθεσινή ημερίδα παρουσιάστηκε μία ενδιαφέρουσα και διδακτική διανομή. Οι ΒΝ κατέληξαν έπειτα από απλές αγορές στο σωστό συμβόλαιο, τα 6. Αντάμ έγινε από τη Δύση το 7 και ο εκτελεστής βρήκε τα εξής φύλλα:

K J 7
K 7 6 5
A J 7 2
K 3
A 6 3
A 3 2
K Q 5 4
A 9 2

Μία γρήγορη καταμέτρηση των λεβέ που χάνει ο Νότος, ανά χρώμα, δείχνει ότι πρόκειται να χάσει 1 πίκα, 1 κούπα και 1 σπαθί.

Με τα σπαθιά η υπόθεση είναι απλή, αρκεί να κόψει ένα στον Μορ, πριν τραβήξει όλα τα ατού. Πλέον χάνει 2 λεβέ και η εμπάς στην πίκα δείχνει ιδιαίτερα δελεαστική … ή μήπως δεν πρέπει να βάλει όλα τα αβγά στο ίδιο καλάθι;

Παίζοντας με τις πιθανότητες

Ο Νότος, πριν ξεκινήσει βιαστικά την εκτέλεση, πρέπει να κάνει το πλάνο του. Μπορεί εύκολα να δει ότι, εκτός από την εμπάς της Q, υπάρχει και μία επιπλέον προοπτική στις κούπες. Μαζί με τον Βορρά έχουν 7 κούπες στον άξονα, οπότε οι αντίπαλοι έχουν 6. Αν οι κούπες είναι μοιρασμένες 3-3, τότε μπορεί να διώξει μία από τις πίκες του χεριού του στην 4η κούπα του Μορ.

Ο εκτελεστής, λοιπόν, μπορεί είτε να παίξει ώστε να βρει 3-3 τις κούπες, με πιθανότητα 36% περίπου, ή να κάνει την εμπάς της Q, με πιθανότητα 50%. Αυτό, όμως, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται καλό πλάνο, δεν είναι απαραίτητα το βέλτιστο.

Ένας έμπειρος εκτελεστής, μπορεί να δει ότι, αν παίξει έξυπνα, μπορεί να συνδυάσει τις δύο τεχνικές. Αν ξεκινήσει με την εμπάς πίκα και χάσει, τότε δεν έχει τη δυνατότητα να εξετάσει, αν οι κούπες είναι 3-3 μοιρασμένες στους αντιπάλους. Αν όμως πρώτα δοκιμάσει τις κούπες, η εμπάς πίκα θα τον περιμένει καρτερικά για τη στιγμή που θα την χρειαστεί.

Έτσι, ο εκτελεστής συνεχίζει ως εξής: κερδίζει την αντάμ και ξεκινάει να τραβήξει τα ατού της άμυνας (αφού χρειάζεται μόνο ένα ατού στον μορ για να κόψει ένα σπαθί). Στο δεύτερο καρό, διαπιστώνει ότι τα καρά δεν είναι “ευνοϊκά” μοιρασμένα (είναι 4-1). Πριν τα τραβήξει όλα, πρέπει να κάνει κι άλλες δουλειές.

Αφού σκοπεύει να εξετάσει τις κούπες, αυτό σημαίνει ότι θα παίξει Α και Κ και θα δώσει μία κούπα στην άμυνα. Αν όμως οι κούπες δεν είναι 3-3 και έχει τραβήξει όλα τα ατού, τότε θα μπει μέσα! Τι μπορεί να κάνει για να αποφύγει αυτήν την κακοτοπιά;

Η λύση είναι απλή: “χαρίζει” από πριν μία κούπα στην άμυνα! Δηλαδή ξεκινάει με μικρή κούπα κι από τα δύο χέρια! Έτσι, όταν θα δοκιμάσει τις κούπες, θα έχει ο ίδιος το χέρι. Αν οι κούπες δεν είναι 3-3, δε θα μπορεί η άμυνα να τραβήξει τις υπόλοιπες κούπες! Και, αν ισχύει αυτό, εξακολουθεί να μπορεί να δοκιμάσει την εμπάς της Q.

Το παραπάνω πλάνο έχει πιθανότητα επιτυχίας περίπου 68%: να είναι 3-3 οι κούπες και, αν δεν ισχύει αυτό, να περνά η εμπάς πίκα. Και αν όλα αυτά σας φάνηκαν πολύπλοκα, θα διαπιστώσετε ότι, όσοι από εσάς ξεκινήσατε με την εμπάς της Q, δεν δικαιωθήκατε, γιατί τα φύλλα ήταν ως εξής:

K J 7
K 7 6 5
A J 7 2
K 3
9 5 4
10 8 4
10 9 8 3
Q 10 7
Q 10 8 2
Q J 9
6
J 8 6 5 4
A 6 3
A 3 2
K Q 5 4
A 9 2

Διαβάστε επίσης

2 σχόλια

Πέτρος Ρούσσος 12 Απριλίου 2017 - 05:17

Αν είχα ξεκινήσει με εμπάς πίκα και διαπίστωνα ότι τα φύλλα ήταν έτσι όπως δείχνει η φωτογραφία, θα φώναζα επί τόπου Director και θα έμπαινε επανορθωτική. Μήπως πρέπει να συμπεριληφθεί στις πιθανότητες? 😛

Απάντηση
ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ 12 Απριλίου 2017 - 08:31

Ωραίο σχόλιο, ιδίως αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι έγινε με την τσίμπλα στο μάτι 🙂

Απάντηση

Σχολιάστε