Αρχή Για νέους παίκτες Το Ξεμπλοκάρισμα

Το Ξεμπλοκάρισμα

Τάκης Πουρναράς

Σας έχει τύχει, ως εκτελεστής, να έχετε λεβέ να εισπράξετε στον μορ, αλλά να μην μπορείτε να βρεθείτε στο άλλο χέρι; Μία από τις βασικές αιτίες που συμβαίνει αυτό είναι ότι δεν πήρατε έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα.

Βασική αρχή

Υποθέστε ότι βρίσκεστε στη θέση του Νότου και κρατάτε τα εξής φύλλα:

A 3
6
3
-
7
K 9
-
6
4
-
A Q 7
-
K Q J 10
-
-
-

Ξέρετε ότι όλα τα φύλλα του Νότου είναι καλά. Έτσι, χωρίς να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή, ξεκινάτε παίζοντας το 10 και βάζετε το 3 από τον Βορρά. Τώρα έχετε φτάσει στην εξής θέση:

A
6
3
-
-
K 9
-
6
-
-
A Q 7
-
K Q J
-
-
-

Παίζετε από τον Νότο και κερδίζετε υποχρεωτικά από τον Βορρά, με τον Α. Πλέον, όμως, δεν έχετε τρόπο να επιστρέψετε στον Νότο! Θα δώσετε αναγκαστικά τις δύο τελευταίες λεβέ στους αντιπάλους.

Η λύση είναι σχετικά απλή: πρέπει αρχικά να παίξετε μία πίκα από τον Νότο και να καβαλήσετε με τον Α. Αυτό μπορεί να φαίνεται ως “σπατάλη” μεγάλων φύλλων, αλλά σας γλυτώνει από τα υπόλοιπα προβλήματα. Αν το κάνετε αυτό, θα βρεθείτε με τα εξής φύλλα:

3
6
3
-
-
K 9
-
6
-
-
A Q 7
-
K Q J
-
-
-

Τώρα παίζετε από τον Βορρά και μπορείτε να επιστρέψετε στον Νότο παίζοντας το 3. Ένας χρήσιμος κανόνας, που πιθανώς να έχετε ακούσει αρκετές φορές, είναι ο εξής:

Για να μην μπλοκάρετε ένα χρώμα, παίξτε πρώτα τα ονέρ από το “κοντό” χέρι.

Όταν, δηλαδή, έχετε ονέρ σε ένα χρώμα και στα δύο χέρια, ξεκινήστε τραβώντας τα ονέρ από το χέρι με τα λιγότερα φύλλα. Έτσι θα αποφύγετε τις δυσάρεστες καταστάσεις.

Κοιτάτε όλα τα φύλλα

Σε πολλές περιπτώσεις δεν αρκεί να προσέχετε μόνο τα ονέρ. Τα ενδιάμεσα φύλλα μπορούν και αυτά να μπλοκάρουν ένα χρώμα. Δείτε το επόμενο παράδειγμα:

-
K Q 5 3 2
-
-
K 9
J 10
6
-
-
9 6
Q 10 5
-
7
A 8 7 4
-
-

Επειδή πήρατε το μάθημά σας στο προηγούμενο παράδειγμα, παίζετε πρώτα τον Α (το ονέρ από το κοντό χέρι), πετώντας το 2 από τον Βορρά και συνεχίζετε με το 4 για τον Κ. Τραβάτε τη Q, δίνοντας το 7 από τον Νότο και, πλέον, τα φύλλα που απομένουν είναι τα εξής:

-
5 3
-
-
K 9
-
-
-
-
-
Q 10
-
7
8
-
-

Τώρα είστε υποχρεωμένοι να παίξετε μικρή κούπα από τον Βορρά, αλλά έτσι θα βρεθείτε και πάλι στον Νότο, δίνοντας την τελευταία λεβέ στη Δύση.

Τι πήγε στραβά; Δεν είδατε προσεκτικά τα ενδιάμεσα φύλλα, που μπλόκαραν τις κούπες. Το λάθος έγινε στη δεύτερη και την τρίτη λεβέ: αντί για το 4, έπρεπε να παίξετε το 8, για να πάτε στον Βορρά. Στη συνέχεια έπρεπε να παίξετε τη Q, διώχνοντας το 7 από τον Νότο, για να φτάσετε στο εξής:

-
5 3
-
-
K 9
-
-
-
-
-
Q 10
-
7
4
-
-

Σε αυτήν τη φάση, παίζετε προσεκτικά το 5, διώχνοντας το 4 από το χέρι και έχετε πλέον παραμείνει στον Βορρά. Έτσι, μπορείτε να εισπράξετε την τελευταία μετρ κούπα, κερδίζοντας όλες τις λεβέ.

Πετώντας τα άχρηστα ονέρ

Κάποιες φορές, τα φύλλα στα δύο χέρια θα είναι έτσι τοποθετημένα, που το μπλοκάρισμα των χεριών θα φαίνεται αναπόφευκτο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δείτε μήπως μπορείτε να διώξετε τα ονέρ που σας προκαλούν προβλήματα, παίζοντας πρώτα κάποιο άλλο χρώμα:

6 5
-
A
8 3
K Q J 4
9
-
-
-
4
-
K Q J 6
-
A
K Q J 10
-

Ξεκινώντας από το Νότο, αν παίξετε καρό, θα βρεθείτε υποχρεωτικά στον Βορρά, κάτι που θα είναι εξαιρετικά ευχάριστο για τους αντιπάλους, αφού θα κερδίσουν όλες τις υπόλοιπες λεβέ. Γιατί να τους κάνετε τέτοιο δώρο; Πρέπει απλά να παίξετε “γενναία”. Τραβήξτε πρώτα τον Α από τον Νότο, ξεσκαρτάροντας τον Α από τον Βορρά! Τώρα, πλέον, τα καρά δεν είναι μπλοκαρισμένα και μπορείτε να κερδίσετε όλες τις λεβέ.

Μία άσκηση εκτέλεσης

Στην παρακάτω διανομή, ο Νότος εκτελεί 3ΧΑ και γίνεται αντάμ από τη Δύση ο Κ:

A Q 6 2
A 6 5 4 2
A
8 7 2
K J
9 7 3
K Q 8 6 3
A 4 3

Πώς πρέπει να παίξει ο εκτελεστής, για να κάνει σίγουρα 9 λεβέ;

1η λεβέ
Κερδίστε με τον A
2η λεβέ
Παίξτε μικρό καρό στον A
3η λεβέ
Παίξτε μικρή πίκα στον K
4η λεβέ
Παίξτε τον J
5η-6η λεβέ
Παίξτε KQ
7η λεβέ
Παίξτε μικρή κούπα στον A
8η-9η λεβέ
Παίξτε AQ

Παρατηρήστε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να παίξετε τα χρώματα με τη σωστή σειρά, για να αποφύγετε το μπλοκάρισμα!

Τώρα ήρθε η δική σας σειρά: εκτελείτε και πάλι 3ΧΑ, με τα ίδια φύλλα, αλλά με αντάμ τον K. Πώς θα παίξετε;

Λύση του προβλήματος
1η λεβέ
Κερδίστε με τον A
2η λεβέ
Παίξτε πίκα στον K
3η λεβέ
Παίξτε τον J
4η λεβέ
Παίξτε καρό στον A
5η-6η λεβέ
Παίξτε AQ
7η λεβέ
Παίξτε σπαθί στον A
8η-9η λεβέ
Παίξτε KQ

Παρατηρήστε ότι, αλλάζοντας την αντάμ, αλλάζει και η σειρά με την οποία πρέπει να παίξετε τα φύλλα.

Διαβάστε επίσης

Σχολιάστε