Αρχή Επιλεγμένα άρθρα Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν;

Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν;

Τάκης Μπούρας
Benito Garozzo

Benito Garozzo

Όχι στην περίπτωσή μας. Ο ζωντανός θρύλος του μπριτζ Benito Garozzo, ζει και βασιλεύει!! Γεννήθηκε το 1927 (είναι σήμερα 89 ετών), έχει κερδίσει 3 Ολυμπιάδες με την φημισμένη Blue Team της Ιταλίας και 10 Bermuda Bowl και η πιο πρόσφατη επιτυχία του ήρθε 3 χρόνια πριν, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο σε αγώνες ομάδων, στο πλαίσιο των Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων Open 2013.

Καμιά φορά, ξεσκαρτάρετε ατού!

– di Benito Garozzo

Μερικές φορές μπορεί να κοστίσει μια αγορά που γίνεται χωρίς σοβαρό λόγο.

Την παρακάτω διανομή (που παίχτηκε στο Las Vegas σε αγώνες ομάδων) σας την καταθέτω, για να σας δείξω πως εκμεταλλεύτηκα ένα θεόσταλτο κοντρ της Ανατολής. Αυτά ήταν τα χαρτιά των Βορρά-Νότου (εγώ Νότος).

A Q T 9
8 6 2
A Q T 8 7 6
-
7 6 5 4 2
A 9 5
J 2
A K 8

Άνοιξα 1, η Δύση παρεμβάλλεται με 2 (διχρωμία  και ένα μινέρ – ΣτΜ), ο Βορράς αγοράζει 3 (cuebid με φιτ στην πίκα – ΣτΜ) και στα δικά μου 3ΧΑ, ο Βορράς αγοράζει 4 (δείχνει σικάν στο χρώμα – ΣτΜ). Η αγορά κλείνει με εμένα να αγοράζω 4 και την Ανατολή να κοντράρει:

ΔύσηΒορράςΑνατολήΝότος
Garozzo
1
23Πάσο3ΧΑ
Πάσο4Πάσο4
ΠάσοΠάσοΚοντρΠάσο
ΠάσοΠάσο

Η Δύση βγήκε την Q και, με το που κατέβηκε ο μορ, αποφάσισα να παίξω με την υπόθεση ότι η Ανατολή έχει όλα τα ατού (δηλαδή KJ83). Υιοθετήστε αυτή την υπόθεση και κάνε πλάνο παιξίματος.

Η πλήρης διανομή ήταν η ακόλουθη:

A Q T 9
8 6 2
A Q T 8 7 6
-
-
K J T 4 3
5 3
Q J T 9 4 3
K J 8 3
Q 7
K 9 4
7 6 5 2
7 6 5 4 2
A 9 5
J 2
A K 8

Το πλάνο σας θα πρέπει να προβλέπει να χάσετε μία λεβέ στα καρά και δύο στα ατού.

Το ιδανικό τελείωμα παιξίματος για εσάς θα είναι στα τρία τελευταία φύλλα η Ανατολή να κάνει την τελευταία της λεβέ, έχοντας ακόμη KJ, ενώ εσείς έχετε στο χέρι δύο ατού και ο μορ AQ.

Βλέπετε ένα από τα προβλήματα, για να φτάσουμε σε αυτό το τελείωμα; Ότι εσείς σκοπεύετε να έχετε στο τέλος τον ίδιο αριθμό ατού με την Ανατολή, ενώ στο ξεκίνημα να έχετε ένα παραπάνω.

Ιδού, λοιπόν, πως εκτέλεσα αυτό το χέρι:

Κέρδισα την αντάμ με τον A (διώχνοντας κούπα από τον μορ) και έκανα την εμπάς καρό. Η Ανατολή κέρδισε με τον K και γύρισε την Q. Κέρδισα με τον Άσο, τράβηξα τον K, διώχνοντας την τελευταία κούπα από τον μορ και έκοψα μία κούπα του χεριού μου στον μορ με το 9. Τράβηξα, μετά, τον A και συνέχισα με την Q, που έκοψα στο χέρι μου. Έτσι, είχα “κοντύνει” τις πίκες του χεριού μου και μπορούσα να κόψω το τελευταίο σπαθί με το 10 του μορ.

Η κατάσταση, σε αυτό το σημείο, είχε ως εξής:

A Q
-
T 8 7
-
-
K J
-
J T 9
K J 8 3
-
-
6
7 6 5 4
9
-
-

Έπαιξα καρό και η Ανατολή έκοψε με το 8. Τι θα κάνατε στη θέση μου; Εάν ξεσκαρτάρετε κούπα, το συμβόλαιο πάει μέσα. Αντίθετα, πρέπει να κατωκόψετε με το 4. Έτσι έκανα κι εγώ και, όταν η Ανατολή έπαιξε το τελευταίο σπαθί, έκοψα στο χέρι μου και ξεσκάρταρα καρό από τον μορ. Μετά, έπαιξα το 9 του χεριού μου και έδιωξα το τελευταίο καρό του μορ. Παρόλο που η Δύση κέρδισε τη λεβέ με τον J, η Ανατολή, που είχε μείνει με τον KJ3, υποχρεώθηκε να κόψει και να παίξει πίκα προς το AQ του μορ.

Το άρθρο αυτό το έγραψε ο Benito και δημοσιεύθηκε στο bridgeditalia.it

Διαβάστε επίσης

Σχολιάστε