Αρχή Τεχνικά Άρθρα Falsecard του εκτελεστή (8ο μέρος)

Falsecard του εκτελεστή (8ο μέρος)

Γιώργος Κλείτσας

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του καλού εκτελεστή είναι η ικανότητά του στην τέχνη του καμουφλάζ. Όταν εκτελούμε πρέπει συνεχώς να σκεφτόμαστε πώς θα αποκρύψουμε την κατανομή του χεριού μας και τη θέση των ονέρ μας έως ότου προχωρήσει αρκετά το παιχνίδι. Όσο περισσότερο μπορέσουμε να κρατήσουμε τους αμυνόμενους στο σκοτάδι, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητες να βγάλουμε το συμβόλαιό μας.

KJ654
92
Q108
A73

Με τον συνδυασμό αυτό είναι τεχνικά σωστό να παίξουμε πρώτα τον άσο για την περίπτωση να έχει ξερή ντάμα η Ανατολή. Πρακτικά όμως και για λόγους καμουφλάζ σε πολλά χέρια είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε με την εμπάσα του βαλέ (χωρίς να τραβήξουμε τον άσο). Όταν η Ανατολή κερδίσει με τη ντάμα κανένας από τους αμυνόμενους δεν θα είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει ότι το χρώμα έχει μετραριστεί.

K863
J9
A102
Q754

Αν ξεκινήσουμε με το τέσσερα προς τον ρήγα και τον άσο της Ανατολής, στον δεύτερο γύρο πρέπει να παίξουμε το πέντε και όχι τη ντάμα. Έτσι οι αμυνόμενοι δεν θα ξέρουν αν την έχουμε.

J75
K1083
A92
Q64

Αν ο Νότος είναι υποχρεωμένος να ανοίξει αυτό το χρώμα, το τεχνικό παίξιμο είναι μικρό προς κάποιο από τα ονέρ, ελπίζοντας τα δύο μεγάλα ονέρ που λείπουν να βρίσκονται στο ίδιο χέρι (πιθανότητα λίγο μικρότερη από 50%). Ένα εναλλακτικό παίξιμο (και το μόνο που έχει ελπίδα επιτυχίας, αν ο εκτελεστής πιθανολογεί ότι ο ένας αμυνόμενος έχει τον άσο και ο άλλος τον ρήγα) είναι να ξεκινήσει με τον βαλέ από τον μορ. Ίσως η Ανατολή αφήσει έξω περιμένοντας να κερδίσει η Δύση με τη ντάμα. Στο διάγραμμα η Δύση είναι υποχρεωμένη να πάρει τον ρήγα και ο Νότος θα κάνει αργότερα τη ντάμα του χεριού του παίζοντας μικρό από τον μορ. Το γεγονός ότι η Δύση πιθανότατα θα είχε κάνει αντάμ στο χρώμα αυτό αν είχε ΑΚ, κάνει αυτό το falsecard ιδιαίτερα ελκυστικό (αν η Ανατολή έχει ΑΚ δεν μας πειράζει).

K64
A95
Q1083
J72

Αν είμαστε στον μορ και χρειαζόμαστε μία ή δύο γρήγορες μπάζες, μπορούμε να δοκιμάσουμε να παίξουμε τον ρήγα. Είναι αρκετά πιθανό η Δύση να αφήσει έξω (παίζοντας μας λογικά για QJx(x) στο χέρι) και από τη στιγμή που θα συμβεί αυτό, μπορούμε να γίνουμε άπληστοι –ρισκάροντας φυσικά- και να συνεχίσουμε με μικρό προς τον βαλέ. Η Ανατολή δεν έχει λόγο να βάλει τη ντάμα και το πιο πιθανό είναι η Δύση να αφήσει ξανά έξω. Γενικά το παίξιμο ενός απροστάτευτου ρήγα από τον μορ έχει μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας εναντίον ισχυρών αμυνόμενων που έχουν γνώση του hold up play (εναντίον αρχαρίων δεν συνιστάται!).

Ας δούμε και ένα ολόκληρο χέρι, στο οποίο έπεσε θύμα falsecarding ο μεγάλος Terence Reese.

64
73
8532
J9743
973
QJ1084
96
A108
J1085
9652
A74
Q6
AKQ2
AK
KQJ10
K52

Ο Νότος (Wohlin) εκτελεί τρία χωρίς ατού και ο Reese βγαίνει τη Q, επιτιθέμενος αμέσως στο αδύνατο χρώμα του εκτελεστή, ο οποίος μετράει μόνο οκτώ λεβέ, αν δώσει τον A και η άμυνα γυρίσει κούπα. Απτόητος, ο Wohlin συνέχισε με τον K και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Reese επειδή άφησε έξω, αφού είναι λογικό παίξιμο αν ο Νότος έχει KQx. Μόλις κέρδισε τη λεβέ που του λείπει, ο Νότος συνέχισε μετράροντας τα καρά και πραγματοποίησε ένα καταδικασμένο συμβόλαιο. Σαν bonus, το παίξιμο του Νότου θα κέρδιζε και στην περίπτωση που η Ανατολή είχε ντάμα ξερή: Αν η Δύση σκέπαζε τον ρήγα με τον άσο, ο Νότος θα έκανε στη συνέχεια διαδοχικές εμπάσες στα σπαθιά χωρίς να αγγίξει τα καρά.

Q73
965
K8743
A9
A104
108732
1092
74
KJ92
Q4
QJ5
J1052
865
AKJ
A6
KQ863

Όταν δεν έχουμε σίγουρο κράτημα σε ένα χρώμα, είναι συνήθως σωστό να θυσιάζουμε νωρίς μια λεβέ σε ένα χρώμα που θέλουμε να μετράρουμε, προκειμένου να μην δώσουμε την ευκαιρία στην άμυνα να κάνει σινιάλο. Στο διάγραμμα ο Νότος εκτελεί τρία χωρίς ατού με αντάμ το 3. Αν τα σπαθιά είναι μοιρασμένα (περίπου 36% πιθανότητα) ο Νότος θα κάνει εύκολα δέκα λεβέ. Αν όμως δεν είναι μοιρασμένα, όπως στη διανομή, η Δύση θα έχει την ευκαιρία στον τρίτο και στον τέταρτο γύρο σπαθί να κάνει όχι ένα αλλά δύο ντισκάρτα (το 2 και το 10), πρακτικά υποχρεώνοντας την Ανατολή να βρει το σωστό γύρισμα πίκα. Ο προσεκτικός εκτελεστής που θα δει ότι του αρκούν τέσσερις λεβέ από σπαθί, θα παίξει μικρό σπαθί προς το 9. Η Ανατολή κερδίζοντας τη λεβέ είναι πολύ πιθανό, μην προλαβαίνοντας να δει κάποιο σινιάλο του συμπαίκτη, να γυρίσει κούπα, επιτρέποντας στον Νότο να βγάλει το συμβόλαιο. Σε μερικές διανομές το falsecarding συνδυάζεται αρμονικά με το πρωτεύον θέμα, που είναι το τεχνικό παίξιμο. Θα δούμε δύο σχετικά παραδείγματα:

A1074
A
K10963
K65
K9
Q109643
A74
94
Q852
875
Q5
J1072
J63
KJ2
J82
AQ83
ΔύσηΒορράςΑνατολήΝότος
1
12πάσο2ΧΑ
πάσο3ΧΑόλοι πάσο

Αντάμ το 10. Προσπαθώντας να μετράρει τα καρά, ένας εκτελεστής χωρίς φαντασία θα μπορούσε να έρθει στο χέρι του με σπαθί και να τρέξει το 8. Η Ανατολή θα κέρδιζε και θα γυρνούσε κούπα βάζοντας μέσα το συμβόλαιο. Στη διανομή αυτή ο εκτελεστής θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει περιθώριο να χάσει δύο καρά, αρκεί το πρώτο να το πάρει η Δύση, η οποία δεν μπορεί να γυρίσει κούπα στη φουρκέτα του εκτελεστή. Επομένως, αν η εμπάσα καρό δουλεύει, δεν χρειάζεται να την κάνει. Αν λοιπόν παίξει μικρό καρό από τον μορ, πόσο εύκολο θα είναι για την Ανατολή να βάλει τη ντάμα; Ακόμα και ένας πολύ καλός αμυντικός μάλλον θα αφήσει έξω, ελπίζοντας να κάνει τη ντάμα του στον δεύτερο γύρο, αφού δεν μπορεί να ξέρει ότι ο Νότος δεν έχει τον άσο.

QJ5
K6
AQJ2
K1053
K74
982
964
J972
3
QJ10754
K75
AQ8
A109862
A3
1083
64
ΔύσηΒορράςΑνατολήΝότος
11
πάσο4όλοι πάσο

Αντάμ το 8. Φαίνεται φυσικό να κερδίσουμε με τον ρήγα και να κάνουμε την εμπάσα στα ατού αλλά αυτό που φαίνεται φυσικό δεν είναι πάντα και το σωστό. Από την αγορά ξέρουμε ότι η Ανατολή που άνοιξε την αγορά θα πρέπει να έχει τα περισσότερα ονέρ, αλλά υπάρχει χώρος στο χέρι της Δύσης να έχει ένα μεγάλο ονέρ. Αν το ονέρ της Δύσης είναι ο A ή ο K, το συμβόλαιο δεν κινδυνεύει. Η μόνη περίπτωση να κινδυνέψουν οι τέσσερις πίκες είναι το ονέρ της Δύσης να είναι ο ρήγας ατού και να γυρίσει σπαθί. Άλλη μια περίπτωση, κατά την οποία, αν το ονέρ που μας ενδιαφέρει είναι εντός εμπάς, δεν χρειάζεται να την κάνουμε. Επομένως, το σωστό παίξιμο είναι να κερδίσουμε την αντάμ στο χέρι μας με τον A και να παίξουμε μικρή πίκα προς τη Q. Αν η Ανατολή έχει τον ρήγα, όπως είπαμε, το συμβόλαιο δεν κινδυνεύει, αφού η Δύση θα έχει κατά πάσα πιθανότητα είτε τον A, είτε τον K (αλλά και κανένα από αυτά να μην έχει, η Ανατολή δεν μπορεί να μας βάλει μέσα, όταν πάρει τον K). Η παραπάνω πιθανότητα που κερδίζουμε είναι να αφήσει έξω η Δύση, αν έχει τον ρήγα, φοβούμενη ότι η Ανατολή μπορεί να έχει άσο ξερό. Αν πράγματι η Δύση αφήσει έξω και κερδίσει η Q, έχουμε εξασφαλίσει το συμβόλαιο: τραβάμε και τον άσο πίκα και παίζουμε το δέκα καρό, αφήνοντάς το να τρέξει. Το χανόμενο σπαθί μας θα φύγει στο τέταρτο καρό, ενώ η Δύση θα κόβει με τον K.

Διαβάστε επίσης

Σχολιάστε