Αρχή Τεχνικά Άρθρα Διανομές από πρόσφατους αγώνες

Διανομές από πρόσφατους αγώνες

Σε αγώνα ομάδων, ανοίγεις ως Νότος 1, ο συμπαίκτης απαντά 1, η Ανατολή δεξιά σου παρεμποδίζει με 2 και λίγο αργότερα καταλήγετε στα 6. Η Δύση ξεκινά με το 10 και βλέπεις τα εξής:

7
9652
K63
KQJ53
A85
AQ
AJ9
A10762

Κερδίζεις με τον Α και αμέσως κόβεις μια πίκα στον μορ. Τραβάς τον Κ και οι αντίπαλοι ακολουθούν. Ατυχία! Αν αντί για το 2 στον μορ είχες το 2, θα είχες claim τώρα! Είναι προφανές το γιατί;

Θα έπαιζες ατού στο χέρι σου και θα έκοβες την τελευταία σου πίκα. Έπειτα θα έπαιζες καρό σκεπάζοντας απλά ότι χαρτί έβαζε η Ανατολή. Όσο φτηνά κι αν κέρδιζε η Δύση θα κλεινόταν: α) θα έπαιζε κούπα στο AQ σου, β) θα έπαιζε πίκα εκτός ταμπλό (αν είχε), οπότε θα έκοβες στο μορ διώχνοντας τη Q σου, ή γ) θα έπαιζε καρό στο AJ σου, οπότε, μετά, στον Κ του μορ θα έδιωχνες πάλι τη Q.

Πίσω στη σκληρή πραγματικότητα, όμως, όπου τα καρά σου είναι 3-3. Παίζεις σπαθί στο 10 σου μαζεύοντας το τελευταίο ατού της Ανατολής, η Δύση διώχνει καρό. Κόβεις την τελευταία πίκα στον μορ και πρέπει να δοκιμάσεις κάποια εμπάς. Ποια από τις κόκκινες εμπάς πρέπει να κάνεις;

Κούπα! Πρώτον, διότι αυτός ο συνδυασμός στα καρά παίζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και δεν έχεις αρκετές πληροφορίες για να επιλέξεις σωστά, και δεύτερον –και σημαντικότερο- διότι ξεκινώντας με την εμπάς κούπα ανοίγεις και κάποιες πιθανότητες σκουϊζ αργότερα. Δοκιμάζεις λοιπόν την εμπάς κούπα, αλλά δυστυχώς η Δύση κερδίζει με τον Ρήγα και βυθίζεται σε σκέψη. Ελπίζεις σε γύρισμα καρό, το οποίο θα σου δώσει free εμπάς και μαζί το συμβόλαιο, όμως η Δύση βλέπει σωστά τα πράγματα και γυρίζει κούπα στον ξερό Άσο σου! Good defense! Πώς πρέπει να συνεχίσεις; Η θέση είναι:

-
96
K63
Q
-
-
AJ9
A76

Πώς να παίξεις τα καρά; Αν θεωρείς πως η Q είναι στην Ανατολή, έχεις μια εμπάς ρουτίνας, καρό στον Ρήγα και καρό. Αν η Q είναι στη Δύση μπορείς πάλι να κερδίσεις, εφόσον η Ανατολή έχει το 10, αρκεί να ξεκινήσεις με τον Βαλέ. Αν η Δύση έχει Q10 έχει φυσική λεβέ και έχεις πρόβλημα. Μαντεψιά; Μπορεί, αλλά περίμενε λίγο…

Πριν αποφασίσεις κάτι για τα καρά, μέτρα περισσότερο τα χέρια των αντιπάλων. Παίζεις σπαθί στη Ντάμα του μορ (η Δύση δίνει καρό, η Ανατολή πίκα) και κόβεις την τρίτη κούπα του μορ στο χέρι, βλέποντας ότι και οι δύο αντίπαλοι ακολουθούν. Μέτρα τώρα το χέρι της Ανατολής: Θεωρητικά έχει 6 πίκες (εκ της αγοράς της), 2 σπαθιά και 3 κούπες που έδειξε, σύνολο 11 φύλλα. Άρα υπάρχουν 2 ενδεχόμενα:

α) Η Ανατολή είχε 6-3-2-2 και έχει μείνει με xx ??
β) Η Ανατολή είχε 6-4-1-2 και έχει μείνει με xx J ?

Άσκησε μια τελική πίεση στους αντιπάλους βάζοντας στο τραπέζι τον Α. Η Δύση διώχνει καρό, εσύ την κούπα σου και η Ανατολή πίκα.

Αν η Ανατολή είχε το χέρι α τότε έχεις μόλις σκουϊζάρει τη Δύση στα κόκκινα και για να κρατήσει την κούπα της αναγκάστηκε να μείνει με 2φυλλο καρό, όπως και η Ανατολή. Τα καρά σου είναι μετρ. Αν η Ανατολή είχε το χέρι β τότε η μόνη σου ελπίδα είναι να έχει ξερό ονέρ καρό (Ντάμα ή 10).

Βάλε τον Α στο τραπέζι και δες τι θα δώσει η Ανατολή. Αν δώσει τη Ντάμα, βγήκες. Αν δώσει μικρό, η μόνη σου ελπίδα είναι να είχε το χέρι α) και να λειτούργησε το σκουϊζ, οπότε παίξε καρό στον Ρήγα. Τέλος, αν δεις το 10, έχεις μια πραγματική μαντεψιά, αν θα περάσεις τον Βαλέ ή αν θα παίξεις την Ανατολή για ξερά Q10.

Το χέρι αυτό δείχνει για άλλη μια φορά τη φροντίδα που πρέπει να δείχνει κάθε καλός εκτελεστής και τον τρόπο με τον οποίο οφείλει να συλλέγει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες πριν πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Όλα τα χέρια ήταν:

7
9652
K63
KQJ53
1092
KJ84
Q8752
8
KQJ643
1073
104
94
A85
AQ
AJ9
A10762

Διαβάστε επίσης

Σχολιάστε