Αρχή Τεχνικά Άρθρα Άναυδη η άμυνα

Άναυδη η άμυνα

Δημήτρης Ναθαναήλ

Με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα πρωτότυπες ιδέες στη διδασκαλία του μπριτζ, ενός παιχνιδιού με πολύ βαθιά «μαθηματική λογική».

Ένα από τα πολυτιμότερα διδάγματα είναι η ανάπτυξη της γνώσεως ότι οι αντίπαλοί μου ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ επαρκώς το χέρι μου. Αυτό κάνει εφικτή την παραπλάνησή τους.

Ένα απόκομμα Ελβετικής εφημερίδας του 1957(!!!), που ανακάλυψα τυχαία στα υπάρχοντά μου, μαζί με παλιές φωτογραφίες, μου θύμισε τη διανομή που περιγράφω.

Προέρχεται από έναν φιλικό αγώνα Ελβετίας – Ιταλίας, που διεξήχθη εκείνο το έτος στην Cortina D’ Ampezzo, πόλη της Βόρειας Ιταλίας.

Στην Ιταλική ομάδα συμμετείχαν μεγάλα ονόματα, όπως Bernasconi, Belladona, Garozzo κ.α

Στην Ελβετική ομάδα, που κατάφερε την ισοπαλία, χάνοντας με 1 ΙΜΡ σε 32 διανομές, έπαιζαν παίκτες από διάφορους συλλόγους. Μεταξύ αυτών κάποιος Έλληνας φοιτητής στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης: ο υποφαινόμενος…

Ως Dealer – και ας πούμε Νότος – και με όλους στη ζώνη, άνοιξα 1 με:

K7
K9872
AJ8
K108

To πάσο της Δύσης ήταν γρήγορο, αλλά μου άφησε ένα συναίσθημα ότι ήξερε πως δεν θα έβγαζα ένα συμβόλαιο 4. Άρα είχε τον Α!

Ο συμπαίκτης δήλωσε 2, που έδειχνε καλό 6φυλλο χρώμα με δύο τοπ ονέρ και 9-10 πόντους. Ακολούθησε το πάσο της Ανατολής και με αισιοδοξία έκλεισα τις αγορές πηδώντας στα 3ΧΑ.

Ενστικτωδώς θα ήθελα μια έξοδο στα καρό, αλλά η Δύση επέλεξε το 4 και ο συμπαίκτης στον Βορρά κατέβασε τα εξής φύλλα: ΑQJ983 J6 109 753.

Στο 4 της εξόδου (προφανώς τέταρτο, αλλά άγνωστο αν είναι από 4φυλλο ή 5φυλλο χρώμα) η Ανατολή έπαιξε τον J και ιδού η πλήρης διανομή, με την παρατήρηση ότι εγώ έβλεπα μόνο τα χέρια του άξονά μου και τα δυο σπαθιά της πρώτης λεβέ από την ΑΔ (το 4 και τον J).

ΑQJ983
J6
109
753
10654
A1053
K
AQ94
2
Q4
Q765432
J62
K7
K9872
AJ8
K108

Πώς έβγαλα τα 3ΧΑ παίζοντας με απόλυτο fair –play;

Έπιασα τον Κ, τράβηξα τον Κ – ΔΙΧΩΣ να προσποιηθώ ότι διστάζω αν θα καβαλήσω με τον Άσο – και συνέχισα με τον Κ που η Δύση άφησε έξω!…

Είχα τις 9 λεβέ μου! Και άφησα άναυδη την άμυνα…

Διαβάστε επίσης

2 σχόλια

Τάκης Πουρναράς 17 Ιουνίου 2016 - 12:58

Η εκτέλεσή σας αποδεικνύει περίτρανα ότι το Μπριτζ, πέρα από γνώσεις, θέλει φαντασία! Μπράβο!

Απάντηση
Γιώργος Πουρλιώτης 9 Αυγούστου 2016 - 12:21

Δυστυχώς δεν ήμουν αντίπαλος του Ναθαναήλ. Όταν ο Δημήτρης έπαιξε το Κ πίκα και μετά το Κ κούπα αμέσως αφού πέρασε ο Κ κούπα έχω 9 λεβέ 6 από πίκες διότι αποκλείεται να μην έχω 2η πίκα και να παίζω 3ΧΑ με σόλο τον Κ πίκα. Άρα λοιπόν αφού άνοιξα έχω τον Α. κάρο οπωσδήποτε και δεν μ’ ενδιαφέρουν οι κούπες αφοί θα κάνω τραβηχτές 9 λεβέ. Έτσι λοιπόν ο αγαπητός μου Δημήτρης παίκτης της καλής εποχής μας έπαιζε το Κ κούπα πριν από το Κ πίκα τότε θα έτρωγα κι’ εγώ το παραμύθι.

Απάντηση

Σχολιάστε