D.O.N.T.

Τάκης Πουρναράς

Εδώ και αρκετές δεκαετίες οι θεωρητικοί στο Μπριτζ συμφώνησαν ότι, όταν έχουμε δυνατά και ομαλά χέρια, έπειτα από άνοιγμα 1ΧΑ των αντιπάλων, είναι προτιμότερο να αμυνθούμε, αντί να παρεμβληθούμε στην αγορά. Παράλληλα, οι παίκτες κατάλαβαν από νωρίς ότι είναι πιο επικερδής η παρεμβολή με μονόχρωμα, δίχρωμα (και, σπανιότερα, τρίχρωμα) χέρια με κατανομή, ώστε να αντιμετωπισθεί η δύναμη από ονέρ που έχει ένα “τυπικό” άνοιγμα 1ΧΑ.

Στην Ελλάδα οι πιο συνηθισμένες συμβάσεις που χρησιμοποιούνται είναι οι Brozel, Cappelleti, D.O.N.T., Landy και Woolsey, ενώ στις άλλες χώρες κυκλοφορούν περισσότερες από 50 διαφορετικές συμβάσεις για … όλα τα γούστα (οι αναγνώστες μπορούν να ανατρέξουν στη σχετική σελίδα στο Wikipedia). Εδώ θα ασχοληθούμε διεξοδικά με τη σύμβαση D.O.N.T., ακρωνύμιο της φράσης “Disturbing Opponents’ No Trump”, δηλαδή “Παρεμποδίζοντας το άνοιγμα 1ΧΑ των αντιπάλων”.

Πρόκειται για μία σύμβαση του Marty Bergen που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό “Bridge Today” το 1989, στο τεύχος Σεπτεμβρίου/Οκτωβρίου. Αν και έχει κατηγορηθεί ως “νεφελώδης” (διότι, όπως θα δούμε παρακάτω, δεν είναι πάντα γνωστά και τα δύο χρώματα της παρεμβολής), παραμένει ακόμη και σήμερα εξαιρετικά δημοφιλής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια στο άνοιγμα 1ΧΑ (όταν αυτό δείχνει από 14 έως 18 πόντους Ονέρ), στην άμεση ή και την τελευταία θέση, και έχουν προταθεί αλλαγές για χρήση της σύμβασης ενάντια σε αδύναμο ΧΑ, σε άνοιγμα 2ΧΑ ή σε άνοιγμα 1 δυνατό.

Περιγραφή της σύμβασης

Έπειτα από άνοιγμα 1ΧΑ, η παρεμβολή δηλώνει τα εξής:

Δήλωση Έννοια
κοντρ Μονόχρωμο χέρι με τουλάχιστον 6φυλλο χρώμα
2 Δίχρωμο χέρι με  και ένα ανώτερο χρώμα
2 Δίχρωμο χέρι με  και ένα μαζέρ
2 Δίχρωμο χέρι με  και 
2 Μονόχρωμο χέρι με , αδύναμο

Τυπικά η παρεμβολή γίνεται με τουλάχιστον 11 πόντους στην 1η μανς ή 13 πόντους στη δεύτερη μανς και 5-5 στα χρώματα της παρεμβολής. Ο μνημονικός κανόνας της σύμβασης είναι ότι η αγορά χρώματος δείχνει αυτό το χρώμα και ένα ιεραρχικά ανώτερο.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα παρεμβολής στο άνοιγμα 1ΧΑ:

Χέρι Δήλωση
 976
 AKJ543
 AQ7
 7
κοντρ: έχετε ισχυρό χέρι με καλό 6φυλλο χρώμα που μετράρεται εύκολα.
 KJ1052
 54
 KQ1094
 9
2: έχετε δύο εξαιρετικά χρώματα και αγοράζετε το χαμηλότερο, δείχνοντας  και  ή .
 KQJ4
 A965
 KJ9
 A3
πάσο: από τη στιγμή που το κοντρ δείχνει καλό χέρι με καλό 6φυλλο χρώμα, αυτό το ομαλό χέρι θα περάσει πάσο.
 83
 QJ842
 8
 AQJ76
2: έχετε δύο πολύ καλά χρώματα και αγοράζετε το χαμηλότερο, δείχνοντας  και ένα ανώτερο.
 QJ10864
 K2
 8743
 5
2: έχετε καλή 6φυλλη πίκα αλλά το χέρι δεν είναι αρκετά δυνατό για να δηλώσει κοντρ.

Διαβάστε επίσης

4 σχόλια

Αντώνης Κοκκαλίδης 19 Ιουλίου 2016 - 10:41

πολύ καλή και επεξηγηματική ανάλυση-παρουσίαση με ωραία παραδείγματα!
Ευχαριστούμε!

Απάντηση
Νίκος Βακιρτζίδης 12 Οκτωβρίου 2016 - 19:21

Συγχαρητήρια για την ωραία σας ανάλυση και την πολύ καλή παρουσίαση. Αν μου επιτρέπετε, σας παρακαλώ να ελέγξετε στην κεφ. Γ.4. την πρόταση “Με αυτό το χέρι, ενάντια σε άνοιγμα 1ΧΑ (15-17), μπορείτε να αγοράσετε 3♥, αγορά φραγμού. Ανάλογη αγορά (3♠) θα κάνατε αν το μακρύ σας χρώμα ήταν οι πίκες.”
Έχω την αίσθηση ότι δεν είναι 3 πίκες, αλλά 2 πίκες.
Και πάλι συγχαρητήρια και σας ευχαριστώ.

Απάντηση
Τάκης Πουρναράς 13 Οκτωβρίου 2016 - 07:38

Οι πίκες έχουν μία πιο πλεονεκτική θέση στο D.O.NT., καθώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το 2♠ και το 3♠ για να δείξουμε το χέρι μας. Αν και δεν υπάρχει αγοραστικός κανόνας, θα έλεγα ότι το 2♠ είναι μία ενοχλητική αγορά, ενώ το 3♠ καθαρός φραγμός. Φανταστείτε ένα χέρι ανάλογο με αυτό που προτείνεται στο παράδειγμα, αλλά με πίκες: ♠AJ108764 ♥9 ♦J1094 ♣7. Αν αγοράσετε 2♠, οι αντίπαλοι θα βρουν πιο εύκολα το φιτ κούπα (π.χ. με Lebensohl, Rubenohl ή απλώς με φυσική αγορά), από ότι αν αγοράσετε 3♠. Το προηγούμενο χέρι, με το 7φυλλο πίκα και την άγρια κατανομή “φωνάζει” για αγορά φραγμού, που είναι το 3♠.

Απάντηση
Maria Dimopoulou 17 Σεπτεμβρίου 2019 - 15:10

ενδιαφέρουσα ανάλυση της σύμβασης D.Ο.Ν.Τ κ ενδιαφέροντα σχόλια…

Απάντηση

Σχολιάστε