Αρχή Ρεπορτάζ Περιφερειακό Πρωτάθλημα Αττικής 1-11

Περιφερειακό Πρωτάθλημα Αττικής 1-11

Στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Αττικής των κατηγοριών 1-11, που έλαβε χώρα στις πολύ καλές εγκαταστάσεις του ΟΠΑΦ στο Μαρούσι, το τριήμερο 21-23 Ιουλίου, πήραν μέρος 40 ζευγάρια, τα περισσότερα στο εύρος της κατηγορίας 9-11, αλλά και κάποια ζεύγη χαμηλότερων κατηγοριών, είτε από απλό ενδιαφέρον για να αποκτήσουν την εμπειρία ή απλά επειδή κάποιους δεν εξυπηρετούσε η τοποθεσία διοργάνωσης του 1-9. Από αυτά τα ζευγάρια πολλά ήταν νεοσύστατα, υπήρχαν αρκετοί παίκτες πολύ νέοι σε ηλικία και στον αγώνα συμμετείχαν και μέλη των εθνικών ομάδων Νέων και Παίδων της χώρας μας, οι οποίοι πρόσφατα είχαν εμπειρία από τις αποστολές στο εξωτερικό. Το αυξημένο ενδιαφέρον λοιπόν, όσον αφορά στις συμμετοχές, σε συνδυασμό με την άψογη οργάνωση, που αντιμετώπισε με σχεδόν επαγγελματικό τρόπο μία κακοτυχία στην αρχή – λόγω ακυρώσεων συμμετοχών – και τα έβγαλε εις πέρας σε πολύ λίγο χρόνο, καθώς και η άψογη διαιτησία – που έδινε συνεχόμενη βοήθεια και προειδοποιήσεις, για τους πιο άπειρους, σε σχέση με τα αγοραστικά τους συστήματα και την έλλειψη καρτών συμβάσεων- έβαλαν τη βάση για μια ήσυχη διεξαγωγή, χωρίς πολλά παρελκόμενα.

1η ημερίδα – διανομή 25
Τι δείχνει συνήθως μία ελεύθερη αγορά (free bid) από τον ανοίξαντα; Έχει ποτέ μιλήσει – συμφωνήσει το ζευγάρι για αυτές τις περιπτώσεις; Για παράδειγμα, τι θα έδειχνε η αγορά νέου χρώματος στο επίπεδο 2; Μπορεί να δείχνει κατανομή απλώς 5-4; ‘Ο,τι δηλαδή θα είχε και μετά από απάντηση στο επίπεδο 1 του συμπαίκτη; Π.χ. η αγορά 1 – Πάσο- 1 -Πάσο, 2 είναι ίδια με την αγορά 1 – Πάσο – Πάσο – Κοντρ, 2; Εδώ γίνονται αρκετές παρανοήσεις στην αγορά και το ζευγάρι μπαίνει σε περιπέτειες πολύ συχνά, γιατί δεν έχουν συμφωνήσει ορισμένα πράγματα. Τι θα ήταν μία επαναδήλωση 1ΧΑ, τι θα ήταν το ρεκόντρ, τι η αγορά νέου χρώματος; Δεν μπορεί να είναι οι ίδιες αγορές που ισχύουν χωρίς συναγωνισμό. Θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια, την στιγμή που το άγνωστο χέρι του απαντώντος (πιθανόν μηδενικό από άποψη πόντων), πολλές φορές δεν θα προσφέρει τίποτα σημαντικό, αν εμείς τελικά καταλήξουμε να παίζουμε το συμβόλαιο. Ας δούμε ένα παράδειγμα από την διανομή 25 της πρώτης ημερίδας του πρωταθλήματος:

A 6
K Q J 5 2
5 4
K Q J 3
Q 9 7 2
-
K Q 9 3
A 9 8 7 6
K 10 4
A 10 7 6 3
A J 10 8
5
J 8 5 3
9 8 4
7 6 2
10 4 2

Ως Βορράς κρατάτε το παραπάνω χέρι και ανοίγετε την αγορά με 1 . Η αγορά πάει

ΔύσηΒορράςΑνατολήΝότος
1πάσοπάσο
κοντρ

Τι θα αγοράζατε μετά;

Στο τραπέζι ο Βορράς αγόρασε το 4φυλλο σπαθί του και εγώ κρατούσα το χέρι της Ανατολής και είπα κοντρ, που με τον συμπαίκτη μου έχω συμφωνήσει ότι δείχνει τιμωρία στο πρώτο χρώμα, δηλαδή στις κούπες, χωρίς υποχρέωση να κρατάω αξία σπαθί. Ο Νότος διόρθωσε σε 2, τις οποίες και ξανακόντραρα, οπότε το τελικό συμβόλαιο είναι 2 κοντρέ. Αντάμ το σόλο σπαθί για τον άσο του συμπαίκτη, ο οποίος γύρισε το 6, δείχνοντας ενδιαφέρον στα καρά (suit preferance), ωστόσο δεν βιάστηκα αμέσως να γυρίσω καρό, καθώς από την αγορά ο συμπαίκτης έχει δείξει 4φ πίκα. Έτσι λοιπόν, έχοντας ακόμα κοντρόλ στα ατού, γύρισα το 10, κάτι το οποίο τελικά δεν χρειαζόταν στην συγκεκριμένη διανομή. Η άμυνα κάνει 2 καρά, 1 πίκα, τον άσο σπαθί, τον άσο κούπα, και έχει τη δυνατότητα να κάνει και 3 τσακιστά σπαθιά με τελευταίο το 10, που είναι μεγαλύτερο από το 9 του μορ. Αποτέλεσμα 3 κάτω κοντρέ. (Στην πράξη η άμυνα δεν θριάμβευσε τόσο και, λόγω ενός λάθους στα σινιάλα μας, καταλήξαμε να εισπράξουμε 2 κάτω, όχι ένα κακό αποτέλεσμα, 28 matchpoints στα 38. Το 3 κάτω θα έδινε σκορ 32 matchpoints στα 38).

Τι θα έπρεπε να δείχνει λοιπόν η αγορά 2 και πότε θα ήταν πιο ασφαλής όταν ο συμπαίκτης έχει περάσει πάσο, έχει δηλαδή άγνωστο χέρι με 0-5 πόντους; Μία προσέγγιση, πολύ διαδεδομένη, είναι να δείχνει άμεσα ιδιαίτερα καλή κατανομή, δηλαδή τουλάχιστον 5-5 και όχι το κλασσικό 5-4 που θα ίσχυε μετά απάντηση 1 σε χρώμα. Συζητήστε λοιπόν με τον συμπαίκτη για αυτές τις ακολουθίες αγορών, για να αποφύγετε αγοραστικές παρανοήσεις στο μέλλον.

3η ημερίδα – διανομή 20

Όλοι ξέρουμε ότι, σε έναν αγώνα ζευγών, όταν εκτελούμε ένα συμβόλαιο πρέπει να κάνουμε τις περισσότερες δυνατές λεβέ, για να βελτιστοποιήσουμε το τελικό αποτέλεσμα. Το να βγάλουμε απλώς το συμβόλαιό μας δεν είναι πάντα αρκετό.

Ας δούμε ένα χέρι από την 3η ημερίδα. Η διανομή ήταν:

J 10 9 2
7 3
J 2
K J 6 4 2
K 8 3
K 10 8 4
10 8 4
A 9 3
A 7 6 4
A Q 9 6 5
A Q 9 5
-
Q 5
J 2
K 7 6 3
Q 10 8 7 5

Ο αντίπαλος άξονας βρίσκεται στο συμβόλαιο 4 και εγώ, ως αμυνόμενος στην θέση του Νότου, βγήκα το 10 (με τον συμπαίκτη μου παίζουμε το 10 να υπόσχεται, επίσης παίζουμε το 10 ως ονέρ). Ο εκτελεστής πήρε αμέσως τον Α και πέταξε καρό από το χέρι του. Στη συνέχεια έκοψε σπαθί στο χέρι και κατέβηκε με ατού στον μορ, κι αφού έκοψε και το άλλο σπαθί στο χέρι, τράβηξε και το τελευταίο ατού. Ακολουθούν τα  Α, Κ και πίκα την οποία κέρδισε ο Βορράς και γύρισε τον J. Στο τέλος της διανομής, αφού γράψαμε το σκορ ρώτησα τον αντίπαλο τι προσπαθούσε να κάνει με αυτό το πλάνο εκτέλεσης; Μου απάντησε “έπαιξα safety elimination”.

Ας σπάσουμε λίγο αυτήν την απάντηση σε κομμάτια, και ας φανταστούμε ένα υποθετικό παράδειγμα: παίζουμε ομάδες και για κάποιον λόγο βρισκόμαστε να παίζουμε 5 (ίσως γιατί προσπαθήσαμε για σλεμ με ερώτηση άσων ). Πρέπει να κάνουμε 11 λεβέ, αλλιώς μπαίνουμε μέσα, και λόγω ομάδων πρέπει οπωσδήποτε να βγάλουμε με τον πιο ασφαλή τρόπο το συμβόλαιό μας. Αν προσπαθήσουμε, λοιπόν, πραγματικά να κάνουμε elimination, τότε στον Α δεν θα πετάξουμε καρό, αλλά πίκα, θα κόψουμε σπαθί στο χέρι μας, θα κατέβουμε με ατού, θα ξανακόψουμε σπαθί και θα τραβήξουμε το τελευταίο ατού. Αργότερα θα παίξουμε Α, Κ και πίκα και ο αμυνόμενος, που θα πιάσει, πρέπει ή να γυρίσει εκτός ταμπλό (ruff & discard) ή να γυρίσει καρό. Αν υποθέσουμε ότι πιάνει τη λεβέ ο Βορράς και γυρνάει καρό, τότε το αφήνουμε έξω να πιάσει ο Νότος με τον J ή τον K. Τώρα μπορούμε να κάνουμε claim, μια και δεν υπάρχει γύρισμα που να μπορεί να βάλει μέσα το συμβόλαιο. Έτσι ολοκληρώνουμε και το κομμάτι τού safety play.

Ας πάμε μια βόλτα τώρα, με το ίδιο χέρι, στον αγώνα ζευγών και έχουμε αγοράσει 5. Αντάμ γίνεται το 7. Πώς θα εκτελούσατε στα ζεύγη; Θα σας πως αμέσως ότι αν παίξετε safety θα κερδίσετε 3 matchpoints / 38!!! Άρα ξανασκεφτείτε το! Προφανώς και δεν πάω να βγάλω το συμβόλαιό μου, αλλά να παίξω για το όσες άνω μπορώ. Θα μου πείτε: δεν υπάρχουν εξαιρέσεις; Φυσικά και υπάρχουν. Δεν είναι όμως το θέμα αυτού του άρθρου να εξηγήσουμε πότε πραγματικά πρέπει να βγάλουμε το συμβόλαιο, ακόμα και σε αγώνα ζευγών. Πρόκειται για ιδιαίτερο θέμα, χρειάζεται πολλή σκέψη και εξαρτάται πάρα πολύ από τα εναλλακτικά συμβόλαια, καθώς και από το πώς έχει πάει η αγορά. Σε αυτήν τη διανομή, ωστόσο, δεν υπάρχουν τέτοια θέματα. Εδώ το 80% τουλάχιστον της αίθουσας θα βρίσκεται στο ήδη ασφαλές  4, άρα δεν υπάρχει καν safety play, παίζει όμως πολύ μεγάλο ρόλο το πώς θα εκτελέσουμε για το τελικό αποτέλεσμα.

Προφανώς λοιπόν δεν θα παίξουμε για το elimination και δεν θα δώσουμε ποτέ χέρι στον Βορρά. Θα πετάξουμε πίκα και όχι καρό από το χέρι μας στον Α, όχι γιατι πρέπει να κάνουμε elimination, αλλά γιατί χρειαζόμαστε το 4ο καρό του χεριού μας να πετάξουμε την πίκα από τον μορ! Και έτσι με απλή διπλοεμπάς καρό (75% πιθανότητα), καταλήγουμε στις 12 λεβέ και 17 matchpoints στα 38! δηλαδή ένα αποτέλεσμα μουαγιέν! Γιατί; Αρκετά ζευγάρια, πάνω απο 3 ή 4, βρίσκονται ήδη στις 6 και τις βγάζουν. Βλέπουμε λοιπόν ότι το 5 = δεν έχει κανένα μέλλον, ως αποτέλεσμα στα ζεύγη.

Οι νικητές του αγώνα Δ. Κωνσταντόπουλος και Α Γεωργοτάς μαζί με τον διαιτητή Γ. Μεσθενέα (αριστερά) και τη σύμβουλο Μ. Κορώνη που έκανε τις απονομές

Σχολιάστε