Αρχή Ρεπορτάζ Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαθητών 2016

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαθητών 2016

Γιορτή αποφοίτησης θεωρείται κάθε  Ιούνιο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαθητών, για όσους ξεκινάνε μαθήματα μπριτζ από τον Οκτώβριο της προηγούμενης χρονιάς.

Φέτος από τους 720 μαθητές, που εγγραφήκανε στα μητρώα της ΕΟΜ σε 55 Σωματεία σε όλη τη χώρα, οι μισοί σχεδόν συμμετείχαν σε αυτήν τη γιορτή. 138 ζευγάρια συγκεντρώθηκαν στο Βυζαντινό Αθλητικό Στάδιο του Αλίμου το διήμερο 11 και 12 Ιουνίου.  Εκπροσωπήθηκαν 33 Σωματεία, εκ των οποίων τα 15 ήταν Περιφερειακά.

Η φετινή συμμετοχή αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης και δείγμα του πόσο αγαπητό γίνεται το αγωνιστικό μπριτζ από τους μαθητές.

Με τόσο μεγάλη συμμετοχή και για έναν διήμερο αγώνα τα αποτελέσματα επ’ ουδενί δεν χαρακτηρίζουν την δεινότητα των παικτών. Γι’ αυτό και στον αγώνα αυτόν η ΕΟΜ φροντίζει να αθλοθετεί όσο το δυνατόν περισσότερα έπαθλα και ειδικά βραβεία, ώστε στην κατάταξη του διημέρου να χειροκροτηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμμετέχοντες.

Ο Αγώνας φέτος πραγματοποιήθηκε με Bridge Mates, των οποίων οι οδηγίες είχαν σταλεί από πριν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των συμμετεχόντων και βρίσκονταν και σε κάθε τραπέζι.

Οδηγίες BridgeMates

Οδηγίες BridgeMates

Η χρήση των ΒΜ βοήθησε πολύ στην άμεση εξαγωγή των αποτελεσμάτων, παρά τον προβληματισμό της Επιτροπής Εκπαίδευσης για τη χρήση τους, με κύριο επιχείρημα το ότι η ευκολία αυτή δεν δίνει την ευκαιρία στους νέους παίκτες να μάθουν τη βαθμολογία. Ένα άλλο γεγονός που δυσκόλεψε τους διαιτητές στην εξακρίβωση των πραγματικών σκορ ήταν ότι δεν υπήρχαν score sheets στις διανομές – κάτι που προτιμήθηκε προκειμένου να κερδηθεί χρόνος – και σε δυο ομίλους, από τους 6 που δημιουργήθηκαν, τα φύλλα μπήκαν σε λάθος θέση, χωρίς να υπάρχει τρόπος να εντοπισθεί το λάθος από τους ίδιους τους παίκτες. Τα σκορ των διανομών, όπως περάστηκαν στον υπολογιστή από τον server των bridge mates, μελετήθηκαν από τους διαιτητές, και τα αποτελέσματα διορθώθηκαν άμεσα.

Η αγωνιστική εμπειρία των μαθητών, από τον Οκτώβριο που ξεκινάνε τα μαθήματα – και για κάποιους από τον Ιανουάριο, περιλαμβάνει μαθητικά τουρνουά μια φορά την εβδομάδα και συμμετοχή στις ταυτόχρονες ημερίδες που διοργανώνει η ΕΟΜ μια φορά τον μήνα. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα δεν είχαν καν αυτήν την εμπειρία, οπότε αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους για την συμμετοχή τους, την θετική τους στάση και την συμβολή τους στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαθητών 2016

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαθητών 2016

Το Βυζαντινό αθλητικό κέντρο φιλοξενούσε επίσης τους αγώνες ζευγών του ΑΟΤ στις κατηγορίες 1-6, 1-9 και open, αλλά και τρία τραπέζια παιδιών από την Αττική και την Καλαμάτα.

Το μέλλον του μπριτζ στηρίζεται σε αυτά τα παιδιά και μας δίνει μεγάλη χαρά, πόσο μάλλον όταν αυτά εξελίσσονται και προχωρούν όπως οι νεαροί Μάλωσσης Αιμιλιανός και Σουμπλής Μιχάλης που, από τα περσινά kids, φέτος διακρίθηκαν στην κατηγορία 1-9!

Αιμιλιανός Μάλωσσης - Μιχάλης Σουμπλής

Αιμιλιανός Μάλωσσης – Μιχάλης Σουμπλής

 

Οι μαθητές έπαιξαν 18 διανομές κάθε ημερίδα, σε συναντήσεις των δύο διανομών. Στην πρώτη ημερίδα, νικητές ήταν οι Κρυσταλλία Τατόλα και Κούρτιος Μοροχλιάδης από τον Μπ.Ο.Κα.

Κούρτιος Μοροχλιάδης - Κρυσταλλία Τατόλα

Κούρτιος Μοροχλιάδης – Κρυσταλλία Τατόλα

Στην παρακάτω διανομή, η οποία είχε τα περισσότερα διαφορετικά σκορ για τους δυο άξονες από κάθε άλλη διανομή, πήραν το καλύτερο σκορ, αφού έβγαλαν τα 5 κοντρέ.

6
J3
AKJ63
KJ632
KQJ1093
65
109754
-
42
AQ1094
Q82
A75
A875
K872
-
Q10984
ΔύσηΒορράςΑνατολήΝότος
1πάσο
1κοντρπάσο3
34πάσο5
πάσοπάσοκοντρόλοι πάσο

Το κοντρ ομιλίας του Βορρά δείχνει τα μη αγορασμένα χρώματα και ο Νότος επιλέγει τα σπαθιά. Η Δύση με καλό 6φυλλο συναγωνίζεται, ο Βορράς ενισχύει τα σπαθιά, δείχνοντας καλό χέρι, και ο Νότος καταλήγει στη μανς. Η Ανατολή, βασιζόμενη στους δυο Άσους της και ίσως σε κάποια βοήθεια από τον συμπαίκτη, κοντράρει για ένα τοπ σκορ.

Το πλάνο εκτέλεσης απαιτεί από τον εκτελεστή να κάνει τα τρία βασικά βήματα ΑΒΓ. Το πρώτο βήμα, η Ανάλυση (Α) της κατάστασης, γι αυτήν τη διανομή εξετάζει τον στόχο του εκτελεστή, που είναι οι 11 λεβέ. Οι σίγουρες λεβέ που έχει είναι τρεις: ο Α και τα ΑΚ. Εφόσον οι σίγουρες λεβέ δεν είναι όσες χρειαζόμαστε, θα πρέπει να περάσουμε στο δεύτερο βήμα, τη Βασική λίστα (Β) των τεχνικών, οι οποίες θα μας προσφέρουν τις υπόλοιπες λεβέ. Στη διανομή αυτή πολλές τεχνικές είναι στη διάθεσή μας: η προαγωγή ονέρ στα σπαθιά, το μετράρισμα, λόγω μήκους, στα καρά, η εμπάς του Κ, αν ο Α βρίσκεται στον σωστό αντίπαλο (και μάλλον βρίσκεται, λόγω αγοράς), το κόψιμο στον μορ. Αφού, λοιπόν, ο εκτελεστής ορίσει το “οπλοστάσιό” του, το τελευταίο του μέλημα (Γ) είναι η Γραμμή εκτέλεσης – η σειρά, δηλαδή, με την οποία θα παίξει τα φύλλα.

Μετά την αντάμ του Κ, ο εκτελεστής παίζει αμέσως ατού προς τον Κ και, είτε η Ανατολή στην συνέχεια εισπράξει τον Α είτε όχι, ο εκτελεστής σκοπεύει να πάρει και το τελευταίο ατού, καταλήγοντας στον μορ. Τώρα, θα παίξει ΑΚ, διώχνοντας κούπες, θα κόψει το τρίτο καρό, όπου θα πέσει η Q, και ο J στον μορ θα χρειαστεί, για να φύγει μια ακόμη κούπα. Οι μόνες λεβέ για την άμυνα οι δυο Άσοι της Ανατολής.

Στη δεύτερη ημερίδα, πρώτοι τερμάτισαν οι Δημήτρης Γκουτιούδης και Αναστάσιος Ηλιάδης από τον Γαλαξία Δράμας, οι οποίοι πήραν και την 3η θέση στο διήμερο. Το έπαθλο της δεύτερης ημερίδας έλαβαν οι Χαρίλαος Διαμαντίδης και Γιώργος Χάραρης από τον Α.Ο.Τ., οι οποίοι ήταν και οι μόνοι στον όμιλό τους που συναγωνίστηκαν με 2 στην παρακάτω διανομή:

KQ1082
63
Q874
K8
65
QJ1075
J65
642
J93
K84
A102
AQJ5
A74
A92
K93
10973
ΔύσηΒορράςΑνατολήΝότος
1ΧΑπάσο
2πάσο2πάσο
πάσο2όλοι πάσο

Δύσκολη απόφαση για τους καινούργιους παίκτες να ξαναμπούν στην αγορά σε θέση reopening και στη συγκεκριμένη διανομή να διεκδικήσουν συμβόλαιο με το ανώτερο χρώμα. Όποιοι το έπραξαν, δικαιώθηκαν, καθώς ο εκτελεστής Βορράς έχει τέσσερις σίγουρες λεβέ (ΑΚQ και Α) και θα προάγει άλλες δυο πίκες, αλλά και δυο καρά: το ένα ονέρ και το τέταρτο μικρό, μια που στέκουν 3-3 στους αντιπάλους.

Για το διήμερο και σύμφωνα με την προκήρυξη χειροκροτήθηκαν με βάση τη γενική κατάταξη οι:

Αθλητές Σωματείο Έπαθλο
Βελισσάριος Παππάς – Νικόλαος Κονταξής Ο.Π.Α.Φ. 1οι γενικής
Πώλα Τσιώνου – Κωνσταντίνος Τσεκερίδης Ο.Α.Μ.Θ. 2οι γενικής
Δημήτριος Γκουτιούδης – Αναστάσιος Ηλιάδης Γαλαξίας 3οι γενικής
Κρυσταλία Τατόλα – Κούρτιος Μοροχλιάδης Μπ.Ο.Κα. 1η ημερίδα
Χαρίλαος Διαμαντίδης – Γιώργος Χάραρης Α.Ο.Τ. 2η ημερίδα
Αλεξάνδρα Βασιλείου – Αμαρυλλίς Όλγα Ραουζέου Ο.Α.Α. 1ο γυναικών
Χριστίνα Αγγελοπούλου – Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος Ο.Α.Μ.Κ. 1ο μεικτό
Αντώνιος Κάτσιος – Γεώργιος Ξυράφας Α.Ο.Μ.Σ. – Α.Ο.Τ.Π. 1ο ανδρών
Αγλαΐα Έλλη Γαλατά – Πηνελόπη Παπαλαμπίδη Ο.Α.Α. 1ο νέων
Ιωάννης Φασίλης – Αναστασία Γκαμπράνη Ο.Π.Α.Χ. – Λ.Α.Μ.Θ. 1ο βετεράνων
Γεώργιος Μαυρομάτης – Βασίλειος Κονιαβίτης Α.Ο.Μ.Χ. 1ο περιφέρειας

Δόθηκαν επίσης ως δώρο βιβλία στους πρώτους από κάθε Σωματείο και απονεμήθηκαν και τα έπαθλα του Ταυτόχρονου Πολυημέρου, που πραγματοποιήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016, μια φορά τον μήνα. Αναμνηστικά πήραν και όσοι έστειλαν απαντήσεις στον διαγωνισμό αγορών για τους μαθητές.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τις βραβεύσεις και τις ημερίδες του πολυήμερου.

 

Σχολιάστε