Αρχή Επιλεγμένα άρθρα Καλλιτεχνικό μπριτζ

Καλλιτεχνικό μπριτζ

Λουκάς Ζώτος

Οι διανομές του καλλιτεχνικού Μπριτζ είναι συνήθως φτιαχτές, πάνω σε ιδέες που εμπνεύστηκαν οι συνθέτες τους, πολλοί από τους οποίους είναι φημισμένοι για τη συνθετική τους αυτή ικανότητα. Όμως πολλές φορές, όπως και σε άλλα πράγματα, η πραγματική ζωή δημιουργεί εξίσου δύσκολες καταστάσεις, με τις ανάλογες «στημένες». Δείτε την παρακάτω διανομή που μου έστειλε ως ερώτημα ο εκλεκτός αθλητής και φίλος και ιδρυτικό μέλος του ΟΑΜ Καλαμάτας Τένης Κτεναβέας.

Από το ταυτόχρονο της Τετάρτης 20-6-2018. Διανομή 24

Q4
-
KJ10876
K10853
AK10963
A9
9
AJ76
85
KQJ87653
Q54
-
J72
1042
A32
Q942

Το πρόγραμμα του Η/Υ αναγράφει ότι οι ΑΔ μπορούν να πραγματοποιήσουν συμβόλαιο 6 εναντίον οιασδήποτε αντάμ και άμυνας. Καθώς – ως γνωστόν – οι Η/Υ δεν κάνουν ποτέ λάθος (οι άνθρωποι κάνουν), προσπαθήστε να βρείτε πώς η Ανατολή μπορεί να βγάλει το σλεμ 6 με αντάμ ατού.

Τα ονόματα όσων βρουν τη σωστή λύση θα δημοσιευτούν (εκτός αν οι ίδιοι δεν το επιθυμούν). Απαντήσεις μπορείτε να στέλνετε απ’ ευθείας από το περιοδικό ή στέλνοντας mail στο magazine@hellasbridge.org.

5 σχόλια

Λευτέρης Μωρός 29 Ιουνίου 2018 - 07:16

Με ανταμ κουπα πιανουμε χερι απο τη δυση, ανεξαρτητως ποια κουπα θα επιλεχθει για ανταμ.

Ακολούθως παιζουμε Ασσο σπαθι και ξεσκαρταρουμε καρω, εκτος και αν γινει ανταμ το κουπα μικροτερη του 10 οποτε πρωτα παιζουμε τον Ασσο κουπα και μετα τον Ασσο σπαθι.
Σπαθι και τσαφ στην ανατολη.

Μετα παιζουμε συνεχεια ατου, οποτε οι αντιπαλοι αναγκαστηκα θα squiz-αριστουν σε καποιο χρωμα.

Απάντηση
Θανάσης Οικονόμου 29 Ιουνίου 2018 - 18:11

Μόνο η έξοδος κούπα δημιουργεί πρόβλημα στον εκτελεστή αφού σε άλλη περίπτωση προλαβαίνει να κόψει ένα καρό στο μορ και να διώξει το άλλο στον Α σπαθί κάνοντας 12 λεβέ. Με έξοδο κούπα αυτό το πλάνο δεν δουλεύει αφού στο πρώτο καρό που θα παίξει ο εκτελεστής θα πιάσει ο νότος παίζοντας και δεύτερο ατου στερώντας έτσι την Τσάκα καρό στον μορ. Τώρα το πλάνο είναι ένα είδος διπλοτριπλου ? σκουιζ (σίγουρα θα υπάρχει μια πιο ακριβής ορολογία που δεν γνωρίζω) . Άρα ο εκτελεστής πιάνει Α ατού και τραβάει αλλα 5 ατού στα οποία πετάει από το μορ ένα ατού 3 πικες και ένα σπαθί. Ο νότος πρέπει οπωσδήποτε να μείνει με 3 πικες γιατί αλλιώς θα τρέξουν οι πικες και με Α καρό γιατί αλλιώς ο εκτελεστής θα κατέβει στο μορ με πίκα και θα παίξει καρό προς την Q εξασφαλίζοντας έτσι την 12 η λεβέ. Άρα ο νότος θα πρέπει να μείνει με 3 πικες , Α καρό και 3φυλλη Qσπαθι. Ο Βορράς θα μείνει με Qx πίκα (διαφορετικά ο εκτελεστής θα παιξει πίκα προς τον Α ρίχνοντας τον Q του βορρά και στη συνέχεια κόβοντας σπαθί στο χέρι του θα εμπασάρει τον J του νότου τρέχοντας τις πικες.) οπωσδήποτε 2 καρά( γιατί διαφορετικά ο εκτελεστής θα παίξει καρό ενώνοντας Α και K κάνοντας την Q του ) και 3φυλλο K σπαθί. Τώρα ο εκτελεστής τραβάει το προτελευταίο του ατού οπότε για τους λόγους που προαναφέραμε ο νότος πρέπει να χαλάσει σπαθί μένοντας με 2φυλλη Q. Ο μορ πετάει το καρό και μένει με ΑΚ10 πίκα και ΑJx σπαθί. Ο Βορράς για τους γνωστούς λόγους δεν μπορεί να χαλάσει πίκα ούτε και καρό αφού έτσι θα παίξει καρό ο εκτελεστής ενώνοντας Α και Κ της άμυνας άρα θα χαλάσει σπαθί μένοντας με 2φυλλο και αυτός. Τώρα ο εκτελεστής παίζει πίκα στον Α και σπαθί κόβοντας με το τελευταίο του ατού. Τώρα με πίκα κατεβαίνει και με Α σπαθί ρίχνει τα σπαθιά της άμυνας κάνοντας και τον J σπαθί 12η λεβέ.
Σε περίπτωση που ο νότος κρατήσεις Α x καρό και χαλάσει νωρίτερα την άμυνα στο σπαθι., Θα πρέπει να ξεράνει το K καρό ο βορράς οπότε ο εκτελεστής θα παίξει καρό από το χέρι του ,πετώντας σπαθί από το μορ , που θα κερδίσει ο Κ του βορρά . Αν τώρα ο βορράς παίξει πίκα θα μετραριστουν οι πικες ενώ αν παίξει σπαθί θα πετάξει καρό από το χέρι του κερδίζοντας στο μορ. Τώρα θα κόψει σπαθί στο χέρι του σκουιζαροντας το νότο στο καρό και στην πίκα .

Απάντηση
Τρύφωνας Παπαδόπουλος 2 Ιουλίου 2018 - 02:01

Είναι όντως μια εξαιρετική διανομή στην οποία ο συμπαίκτης μου έβγαλε τις αγορασμένες 6 κούπες (1 πίκα-2 καρά-2 κούπες-πάσο-2 πίκες-3 σπαθιά-πάσο-4 σπαθιά-4 καρά-5 σπαθιά-6 κούπες-όλοι πάσο) με αντάμ καρό. Στη συζήτηση που ακολούθησε πάνω στο τραπέζι, πρότεινα ότι με αντάμ ατού, καρώ, ξανά ατού (κερδίζει υποχρεωτικά ο Νότος), ο εκτελεστής πρέπει να κόψει ένα σπαθί στο χέρι και να τραβήξει όλα τα ατού. Φάνηκε από όλους λογικό εκείνη τη στιγμή, αλλά με τηγάνισε αρκετά αυτή η διανομή και την ξαναείδα στο σπίτι καταλήγοντας στο συμπέρασμα του Θανάση. Πραγματικά εξαιρετική διανομή τόσο για τον εκτελεστή, όσο και για τους αμυνόμενους, μιας και όλοι πρέπει να δείξουν επίπεδο Deep Finesse στο παίξιμο των φύλλων…

Απάντηση
Παναγιώτης Στεργιανέλλης 3 Ιουλίου 2018 - 09:22

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε τον Α κοού ,και να κοψουμε 2 σπαθιά στο χέρι μας .Ετσι παίζουμε Α σπαθί και σπαθί τσάκα. Κατεβαίνουμε πάλι στο μό με ατού και σπαθί τσάκα. Τραβώντας όλα τα ατού ο Νότος σκουιζάρετε σε πίκες – σπαθί

Απάντηση
Λουκάς Ζώτος 27 Αυγούστου 2018 - 14:22

Η απάντηση του Θανάση είναι ολόσωστη. Να παρατηρήσω μόνο ότι εάν ο Νότος ξεράνει τον Άσο καρό υπάρχει και πιο απλό παιγνίδι: Ο εκτελεστής κρατάει 4 πίκες στο μορ και παίζει στη συνέχεια ΑΚ και μικρό πίκα που κόβει, μετράροντας το 10. Ακολουθεί καρό και ο Νότος κερδίζει υποχρεωτικά με τον Ασο του και έρχεται στον Ασο σπαθί και στην καλή πίκα του μορ.. Εάν ο Νότος κρατήσει ΑΧ καρό τότε η λύση του Θανάση είναι μονόδρομος.
Όσο για την ορολογία είναι αρχικά ένα squeeze without the count (ο εκτελεστής σκουιζάρει τους αντιπάλους του χωρίς να έχει δώσει τη μάζα του μπουκ) που μετατρέπεται στο τέλος (αν ο Νότος κρατήσει Αχ καρό) σε απλό σκουίζ καρό-πίκα.

Απάντηση

Σχολιάστε