Αρχή Επιλεγμένα άρθρα Falsecard του εκτελεστή (μέρος 11ο)

Falsecard του εκτελεστή (μέρος 11ο)

Γιώργος Κλείτσας

Όταν οι αμυνόμενοι προσπαθούν να δώσουν μέτρημα,  ένας καλός εκτελεστής μπορεί, πιο συχνά απ’ ό,τι θα πίστευε κανείς, να τους μπερδέψει.

Σε όλες τις περιπτώσεις που ακολουθούν υποθέτουμε ότι οι αμυνόμενοι παίζουν “φυσικά” μετρήματα, δηλαδή το μικρότερο από μονά (σόλο ή τρία λιμά), μεγάλο- μικρό με ζυγά φύλλα (δίφυλλο ή τετράφυλλο).

KQ1076
J94
A52
83

Ο Νότος είναι απαραίτητο να ξεκινήσει με το 8 προς τον Ρήγα (αν παίξει το τρία δεν τους μπερδεύει). Από την οπτική γωνία της Ανατολής η Δύση μπορεί να έχει J94, J943 ή και 43. Ως γενικός κανόνας, όσο πιο μικρό είναι το φύλλο που κρύβει ο εκτελεστής, τόσο πιο πιθανό είναι να δουλέψει το falsecard.

KQ1076
J84
A32
95

Ο Νότος κάνει κι εδώ μια φιλότιμη προσπάθεια να μπερδέψει την άμυνα ξεκινώντας με το 9, αλλά η Ανατολή βλέπει όλα τα μικρά φύλλα: απλούστατα, το 5 δεν είναι αρκετά μικρό φύλλο, ώστε να μπορέσει να το καμουφλάρει ο Νότος.

KQ1084
J76
A32
95

Εδώ το 5, που λείπει, όντως δημιουργεί πρόβλημα στην Ανατολή: η Δύση θα μπορούσε να έχει J765, J76 ή 65.

KQJ108
A964
3
752

Εδώ ο σκοπός του Νότου είναι να κρύψει επιμελώς το 2. Δεν έχει σημασία ποιο από τα δύο μεγαλύτερα φύλλα από το χέρι του θα παίξει πρώτο (θα ξαναέρθει στο χέρι του με άλλο χρώμα και θα παίξει το άλλο). Η Δύση δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να έχει 32 η Ανατολή.
Ας δούμε και μια ολόκληρη διανομή, στην οποία ο εκτελεστής έχει λόγο να μη δυσκολέψει τα σινιάλα μετρήματος των αμυνομένων, αντίθετα, προσπαθεί να τους διευκολύνει να αντιληφθούν ότι έχει δίφυλλο στο χέρι του.

J92
63
KQJ1093
83
1083
K10852
865
A6
KQ654
J94
A2
954
A7
AQ7
74
KQJ1072

Στα 3XA ατού του Νότου, μετά από άνοιγμα 2 του Βορρά, η Δύση βγαίνει το 5 και ο Νότος παίρνει τον βαλέ της Ανατολής με τη ντάμα. Ο Νότος βλέπει ότι με δύο λεβέ από κούπα, που έχει ήδη, τον άσο πίκα και πέντε από σπαθί (αφού φύγει ο άσος), χρειάζεται μόνο μια λεβέ από καρό (εξάλλου δεν μπορεί να κάνει και περισσότερες) για να πραγματοποιήσει το συμβόλαιό του, επομένως κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να βεβαιώσει την άμυνα ότι έχει δίφυλλο (τι πιο φυσιολογικό –ή μήπως όχι- να αφήσουν έξω μια φορά οι αμυνόμενοι τον άσο). Το σωστό φύλλο στην περίπτωση αυτή είναι το 4 από το χέρι του (η Δύση θα παίξει το 5) και η Ανατολή, βλέποντας όλα τα μικρά φύλλα, θα βεβαιωθεί ότι η Δύση έχει τρίφυλλο, άρα ο Νότος έχει δίφυλλο. Θα μπορούσε η Ανατολή να πάρει αμέσως τον άσο και να γυρίσει κούπα, κάτι το οποίο προφανώς βάζει μέσα το συμβόλαιο, τη στιγμή που η Δύση έχει πιάσιμο τον άσο σπαθί; Η απάντηση είναι ενδεχομένως ναι, αν διερωτηθεί γιατί δεν προσπάθησε να κρύψει το 4 ο Νότος, ενώ μπορούσε.

Q43
A9876

Στο διάγραμμα, ο Νότος, παίζοντας το 6, αποκρύπτει, στην πράξη, από τη Δύση, το γεγονός ότι κάνει διπλοεμπάσα εναντίον του βαλέ και του δέκα. Αν η Δύση χωρίς σκέψη παίξει μικρό, πιθανότατα ο Νότος πρέπει να αφήσει έξω και να προσπαθήσει να κάνει τη σωστή μαντεψιά στον επόμενο γύρο. Με τον τρόπο αυτόν μπορεί να αποφύγει να χάσει δύο λεβέ στο χρώμα, όταν η Δύση έχει Jx ή 10x (στήνοντας τη ντάμα στον δεύτερο γύρο), όπως και αν η Δύση έχει J10x, φυσικά, και δεν σκέπασε στον πρώτο γύρο.

J54
Q32
K10
A9876

Ο Νότος σχεδιάζει να παίξει τη Δύση για 10x, ξεκινώντας με μικρό φύλλο από το χέρι του, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στη Δύση να κάνει λάθος, παίζοντας τη ντάμα στον πρώτο γύρο.

2
KQJ109
Ο εκτελεστής, με ισοδύναμα φύλλα,  σε συμβόλαιο σε χρώμα, καλό είναι να παίξει το μικρότερο από αυτά (εδώ το 9), αν σκοπός του είναι να αποτρέψει τη Δύση από το το να πάρει τον άσο, έχοντας σόλο στον μορ και μερικά ατού εκεί, ώστε στη συνέχεια να κάνει ruffing finesse. Η Δύση ίσως κάνει duck το 9, ελπίζοντας να το κερδίσει φτηνά η Ανατολή. Το 9 θα μπορούσε να είναι επίσης ξερό στον μορ και το 2 στο χέρι του εκτελεστή, χωρίς να αλλάξει κάτι επί της ουσίας.
5
J97
8654
K8762
A72
Κ82
9732
AQJ
643
Α653
10
109543
KQJ1098
Q104
AKQJ
-
Στην παραπάνω πλήρη διανομή είναι το ίδιο το χρώμα των ατού, το οποίο θα πρέπει να παίξει με φαντασία, αλλά και ακρίβεια, ο εκτελεστής, ώστε να μην πάρει η Δύση τον άσο στην πρώτη ή στη δεύτερη λεβέ, εξαντλώντας τα ατού της άμυνας και αποφεύγοντας να κόψει καρό η Ανατολή. Η αγορά του Νότου, μετά από το άνοιγμα 1 της Δύσης και δύο πάσo, οπωσδήποτε δεν διεκδικεί δάφνες (αγόρασε κατευθείαν 4, ενώ πιο σωστό θα ήταν να αρχίσει με κοντρ νταπέλ), έδωσε όμως την εντύπωση ενός μακρύτερου χρώματος στα ατού, κάτι που τον βοήθησε στη συνέχεια. Η Δύση έκανε αντάμ καρό, το οποίο πήρε με τον άσο ο Νότος και έπαιξε τη ντάμα ατού, την οποία άφησε έξω η Δύση και στη συνέχεια το 9, το οποίο επίσης η Δύση άφησε έξω. Μετά από αυτά και από έναν τρίτο γύρο ατού, το συμβόλαιο δεν έχει καμία δυσκολία να βγει (η άμυνα θα πάρει μόνο τον ΑΚ και τον άσο ατού). Η άμυνα της Δύσης δεν ήταν προφανώς η ενδεδειγμένη, δεν ήταν όμως και πολύ εύκολη. Στην αρχή φοβήθηκε ότι η Ανατολή μπορεί να έχει ξερό ρήγα πίκα και να γίνει marriage ή δίφυλλο ρήγα πίκα, οπότε πάλι το σωστό θα ήταν να αφήσει έξω, αφού κόβοντας καρό με τον ρήγα η Ανατολή δεν θα κέρδιζε επιπλέον λεβέ. Στο 9 η Δύση είχε την τελευταία ευκαιρία να βάλει μέσα το συμβόλαιο, παίρνοντας τον άσο και δίνοντας τσάκα καρό στην Ανατολή –αν βέβαια είχε πάρει τον άσο ατού στην πρώτη λεβέ θα έδινε δύο τσάκες στην Ανατολή, φοβήθηκε όμως τώρα ότι η Ανατολή μπορεί να έχει βαλέ δίφυλλο. Η ντάμα ατού στην πρώτη λεβέ είναι μοναδικό φύλλο: οτιδήποτε άλλο έπαιζε ο Νότος θα αποκάλυπτε την πλεκτάνη του.
9732
Α2
KJ105
763
AK84
965
AQ6
A92
Στη συνέχεια θα δούμε παραδείγματα της κλασικής περίπτωσης, κατά την οποία ο εκτελεστής έχει τα τρία μεγάλα ονέρ σε ένα πλαϊνό χρώμα (συνήθως και τον βαλέ) και είναι απαραίτητο να μην του κόψουν τον τρίτο γύρο. Στο πρώτο μας διάγραμμα ο Νότος παίζει 4 και η Δύση βγαίνει τη ντάμα σπαθί. Ο Νότος αφήνει έξω, μήπως η Δύση δεν συνεχίσει στο χρώμα, αλλά κάτι τέτοιο είναι απίθανο (όντως η Δύση συνεχίζει με τον βαλέ σπαθί) και ο Νότος παίρνει τον άσο. Παίζοντας άσο και ρήγα διαπιστώνει ότι τα ατού είναι μοιρασμένα (οι αντίπαλοι έχουν μετράρει τη ντάμα ατού σε αυτήν τη φάση). Ο Νότος πρέπει να ξελιμάρει το χανόμενο σπαθί του στο τέταρτο καρό και αν τα καρά είναι 3-3 ή το τέταρτο καρό το έχει ο αντίπαλος με τη ντάμα πίκα, θα βγάλει το συμβόλαιό του. Αν όμως η Ανατολή έχει το μετρ ατού και ταυτόχρονα δίφυλλο καρό, μπορεί να κόψει τον τρίτο γύρο και να εισπράξει το σπαθί για το μία μέσα, αφού ο Νότος δεν μπορεί να αποφύγει να δώσει αργότερα και μια κούπα. Ο σωστός τρόπος να παίξει τα καρά ο εκτελεστής είναι άσος, μικρό καρό προς τον ρήγα και βαλές (ή 10), δίνοντας την εντύπωση στην Ανατολή ότι προσπαθεί να κάνει ruffing finesse της ντάμας, την οποία επιμελώς έχει αποκρύψει. Αν η Ανατολή δεν κόψει τον τρίτο γύρο, είτε διότι έχει τρίφυλλο τουλάχιστον και ακολουθεί, είτε διότι κάνει λάθος, ο Νότος θα κερδίσει τη ντάμα και στη συνέχεια θα πάει στον μορ με τον άσο κούπα και θα παίξει το τέταρτο καρό, που είναι μετρ, ξελιμάροντας το χανόμενο σπαθί του. Αν κόψει τώρα η Ανατολή είναι ανώφελο: η άμυνα θα κάνει μόνο μια από ατού, ένα σπαθί και μια κούπα. Ο απλούστερος τρόπος να αποφύγουν την παγίδα οι αμυνόμενοι είναι να δώσει μέτρημα η Δύση, όταν ο Νότος παίζει τα καρά.
AQ963
K105
AK1085
QJ2
Οι δύο παραπάνω συνδυασμοί έχουν παρεμφερές θέμα και μάλιστα με περισσότερα φύλλα (που αυξάνουν και τον κίνδυνο κοψίματος). Με τον πρώτο συνδυασμό ο εκτελεστής πρέπει να παίξει μικρό προς τη ντάμα, προσποιούμενος ότι κάνει εμπάσα, στη συνέχεια τον άσο και μικρό. Αν η Ανατολή πιστέψει ότι έχει ρήγα δίφυλλο και σχεδιάζει να κόψει, ίσως αφήσει έξω. Με τον δεύτερο συνδυασμό, αν ομοίως δεν θέλει να του κόψει νωρίς η Ανατολή αυτό το πλαϊνό χρώμα, ο εκτελεστής πρέπει να παίξει τον βαλέ προς τον άσο, στη συνέχεια τον ρήγα και το 5 από τον μορ.
AJ42
KQ3
Ένας άλλος λόγος, για τον οποίο μπορεί ένας εκτελεστής να θέλει να εισπράξει γρήγορα, και προτού παίξει ατού, τρεις λεβέ σε πλαϊνό χρώμα, είναι να ετοιμάζει crossruff. Στην περίπτωση αυτή, με το παραπάνω πλαϊνό χρώμα σε χρωματιστό συμβόλαιο, υπάρχει μόνο ένας σωστός τρόπος να παίξει ο εκτελεστής: ο ρήγας, μικρό στον άσο και μικρό από τον μορ. Αν η Ανατολή έχει δίφυλλο, μπορεί να θεωρήσει ότι ο εκτελεστής έχει Kx. Σε όλα τα παραδείγματα φυσικά το σωστό μέτρημα εκ μέρους της Δύσης θα βοηθήσει την Ανατολή. Όμως δεν χάνει πολλά ο εκτελεστής να δοκιμάσει (υπάρχει μόνο ο κίνδυνος να μπει μια μέσα παραπάνω), αφού η Ανατολή μπορεί να είναι απρόσεκτη, οι αμυνόμενοι μπορεί να μην δίνουν μέτρημα ή να δίνουν, αλλά η Δύση να μην κρίνει σωστά την κατάσταση και να αποφασίσει να μην δώσει μέτρημα.

 

 

2 σχόλια

Costantinos zentelis 21 Μαρτίου 2019 - 23:04

Ειμαι νέος στο άθλημα και θα χαρώ να λαμβάνω διαφοραενδια φέροντα νέα

Απάντηση
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ 22 Μαρτίου 2019 - 15:08

Ok!!!

Απάντηση

Σχολιάστε