Αρχή Διανομές από πρόσφατους αγώνες Διανομές από πρόσφατους αγώνες

Διανομές από πρόσφατους αγώνες

Δημήτρης Δανελλάκης

Παίζοντας ζεύγη με βαθμολογία IMPs, στην πράσινη εμείς, στην κόκκινη οι αντίπαλοι, σήκωσα σε τρίτη θέση ως Νότος τα εξής φύλλα:

-
KJ9753
K42
AKJ6

Ο συμπαίκτης είναι dealer και πασάρει. Η Ανατολή δεξιά μου ανοίγει 3. Αγοράζω 4, 4 η Δύση και 5 ο συμπαίκτης, όλοι πάσο. Αντάμ ο Α:

ΔύσηΒορράςΑνατολήΝότος
πάσο34
45όλοι πάσο
106
Α64
Α983
10943
-
KJ9753
K42
AKJ6

Η μπάζα που δίνουμε στο καρό δεν αποφεύγεται, οπότε πρέπει να αποφύγουμε είτε την μπάζα στο σπαθί, είτε στο ατού για να βγούμε. Ας επικεντρωθούμε πρώτα στα ατού. Εφόσον μας λείπουν η Ντάμα και το 10, έχουμε τις εξής πιθανότητες, για να μην δώσουμε μπάζα: α. να τα βρούμε 2-2 ή β. να βρούμε τη Ντάμα ξερή ή γ. να κάνουμε εμπάς της Ντάμας στην Ανατολή ή δ. να βρούμε το 10 ξερό στη Ανατολή και έπειτα να εμπασάρουμε τη Ντάμα της Δύσης. Έχοντας υπόψη το άνοιγμα 3 της Ανατολής, το οποίο ισχυροποιεί κάπως τις πιθανότητες να είναι κοντή στις κούπες, απέρριψα την περίπτωση να έχει η Ανατολή τη Ντάμα κούπα τρίφυλλη ή τετράφυλλη. Τσάκισα την αντάμ λοιπόν και έβαλα προσεκτικά στο τραπέζι τον Ρήγα κούπα, φύλλο που αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα για το πώς θα συνεχίσω. Η Δύση ακολούθησε με το 2 και η Ανατολή έβαλε το… 10! Τώρα λοιπόν παρουσιάζονται δύο δρόμοι εκτέλεσης. Είτε τραβάμε και τον Άσσο, είτε εμπασάρουμε τη Ντάμα στη Δύση. Τι κάνουμε;

Λύση του προβλήματος

Σύμφωνα με τις μαθηματικές πιθανότητες των κατανομών, σκέφτηκα, αρχικά το 3-1 (50%) υπερτερεί αρκετά του 2-2 (40%). Εδώ όμως πρέπει να αφαιρέσουμε τις πιθανότητες που η Ντάμα είναι ξερή, γιατί δεν ήταν. Από την άλλη, όπως είπαμε, το άνοιγμα 3  της Ανατολής ισχυροποιεί περισσότερο την πιθανότητα του 3-1, με σόλο στην Ανατολή. Οι πιθανότητες λοιπόν γέρνουν πλέον υπέρ του 3-1. Συνεπώς έβαλα τον Βαλέ κούπα στο τραπέζι, η Δύση έβαλε το 8 και ζήτησα από τον μορ μικρό. Όταν η Ανατολή ξελίμαρε πίκα, ήξερα πως η σκέψη μου επιβραβεύθηκε. Ακόμη πιο σημαντικό ήταν πως η μπάζα σπαθί ήταν αναπόφευκτη, δεδομένου πως η Ντάμα σπαθί τελικώς ήταν τρίφυλλη πίσω μου, οπότε το σωστό παίξιμο στα ατού ήταν ο μόνος τρόπος να βγει το συμβόλαιο.

Το score sheet έδειξε πως το συμβόλαιο 5 είχε παιχτεί σε αρκετά τραπέζια και είχε μπει 1 μέσα στα περισσότερα. Τα μόνα τραπέζια που είχαν βγάλει 11 λεβέ εκτός από εμάς, ήταν ένα τραπέζι που έπαιζε μόνο 4 (οπότε ήταν αδιάφορο αν θα έβγαζε = ή +1) και ένα τραπέζι στο οποίο η Δύση κόντραρε (!) τις 5, βοηθώντας έτσι τον εκτελεστή να βρει σωστά την κατανομή στα ατού. Η αποστολή στο τραπέζι μου ήταν σαφώς δυσκολότερη, δεδομένου πως ούτε 4 έπαιζα, με την ασφάλεια να δοκιμάσω για την άνω, ούτε είχα πληροφορίες από τυχόν κοντρ των αντιπάλων. Η επιλογή μου βασίστηκε καθαρά σε θεωρητικές πιθανότητες και μαθηματικά. Ήταν μια απλούστατη, αλλά διδακτική διανομή.  Όλα τα χέρια:

106
Α64
Α983
10943
AQ74
Q82
Q65
Q87
KJ98532
10
J107
52
-
KJ9753
K42
AKJ6

 

2 σχόλια

Γιώργος Κλείτσας 11 Ιουλίου 2017 - 20:19

Γιατί λέμε στην πράσινη και στην κόκκινη αντί στην πρώτη και στη δεύτερη; Νομίζω το δεύτερο είναι πιο δόκιμο.

Απάντηση
Δρ Γιώργος Παπασάββας 12 Ιουλίου 2017 - 20:14

Ο Δημήτρης είναι ένας από τους καλύτερους παίχτες του ομίλου μας (ΟΑΜ Ρόδου). Για να μην παρεξηγηθώ θα αρκεστώ να πω ότι τον θεωρό μέσα στους τρεις καλύτερους παίχτες του ομίλου. Δεν είναι μόνο άριστος αναλυτής, αλλά διαθέτει και μια μεθοδικότητα στις αναλύσεις του που σου αρέσει τον διαβάζεις.

Απάντηση

Σχολιάστε