Αρχή Quiz & Διαγωνισμοί Καλλιτεχνικό Μπριτζ: Η υπεροχή των Άσων

Καλλιτεχνικό Μπριτζ: Η υπεροχή των Άσων

by Λουκάς Ζώτος

Ο Νότος εκτελεί 3ΧΑ με την προφανή αντάμ του Κ από τη Δύση. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε το συμβόλαιο;

K8732
A7
1087
A74
5
KQJ1054
J654
K5
QJ1096
6
K93
9862
A4
9832
AQ2
QJ103

Στην αντάμ πρέπει να πάρουμε αμέσως τον Α και να παίξουμε το 8 (ή το 7). Η Ανατολή αναγκαστικά θα φορτσάρει, και θα κερδίσουμε στο χέρι μας με τον Άσο. Στην συνέχεια παίζουμε τον Α. Η Ανατολή έχει δύο επιλογές:

α) να μην πετάξει τον Κ, οπότε παίζουμε Q, όπου η Δύση θα βάλει τον Κ (εάν όχι τότε κάνουμε 4 από σπαθί) και θα κερδίσουμε με τον Α στον μορ. Από εκεί θα παίξουμε καρό προς την Q. Η Ανατολή θα πάρει τον Κ (αν δεν τον πάρει δεν έχει διαφορά) και ό,τι κι αν γυρίσει θα τραβήξουμε το καρό και θα παίξουμε τα σπαθιά, δίνοντας το 4ο σπαθί στην Ανατολή. Αυτή έχει μείνει μόνο με πίκες και, αφήνοντάς την δυο φορές να κερδίσει, θα κάνουμε τελικά το 7, που θα είναι η 9η λεβέ.

β) να πετάξει τον Κ. Κάνουμε εμπάς στο σπαθί, παίζουμε Κ και άλλους δυο γύρους σπαθί. Στο τελευταίο σπαθί η Δύση παραδίνεται. Εάν ξεράνει τον J τότε στην Q πέφτει ο J και γίνεται καλό το 10, ενώ εάν κρατήσει Jx της δίνουμε χέρι με κούπα και τελικά παίζει τα καρό από το χέρι της, δίνοντάς μας εκεί 2 λεβέ και το συμβόλαιο.

Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι ότι στις τέσσερις πρώτες λεβέ ο εκτελεστής πρέπει να παίξει και τους 4 Άσους που έχει!

Σωστές απαντήσεις έστειλαν οι Σπύρος Τζώκας (ΟΑΜ Αργολίδας) και Κώστας Μπαρμπαρούσης (Άμιλλα Τρικάλων).

1 comment

Δημήτριος Καρανάσος 22 Μαρτίου 2017 - 16:45

Πολύ ενδιαφέροντα

Απάντηση

Σχολιάστε