Αρχή Επιλεγμένα άρθρα Τα παιδία παίζει μπριτζ!

Τα παιδία παίζει μπριτζ!

Μαρίνα Λαντζούνη

Το τριήμερο 7-9 Απριλίου έγινε στον ΑΟΜ το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων και Παίδων. Η συμμετοχή ήταν πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα! 42 νέοι κάτω των 26 ετών και 22 παιδιά κάτω των 16! Ταυτόχρονα έλαβε χώρα κι ένας παράλληλος αγώνας μίνι μπριτζ για παιδιά. Ο αριθμός των συμμετοχών ήταν και εκεί εντυπωσιακός: 22 παιδιά από 9 έως 14 ετών!

Συμπληρώνοντας το μαγικό χαρτάκι με τους πόντους
Παράλληλος αγώνας μίνι μπριτζ με 5,5 τραπέζια
Τα τρία πρώτα ζευγάρια του διήμερου μίνι μπριτζ
Ευτυχώς υπάρχουν τα ξυλάκια για τα κουρασμένα χεράκια
Καλαμάτα vs Πάτρα. Ο Πελοποννησιακός!
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα παίδων 2017

Η πλειοψηφία των παιδιών ήταν από την Καλαμάτα, καθώς 8 πιτσιρικάδες αθλητές του ΟΑΜΚ συμμετείχαν στο πρωτάθλημα παίδων, και 17 παιδιά από το 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, που παρακολουθούν το πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων «Παιχνίδια του Μυαλού» του σχολείου τους, έλαβαν μέρος στον αγώνα μίνι μπριτζ.

Κατά τη διάρκεια του τουρνουά είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τα παιδιά και να μάθουμε τι σκέφτονται για το μπριτζ. Ταυτόχρονα, κυκλοφόρησε ένα ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν άλλα κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων του αγώνα κι άλλα κατά το ταξίδι της επιστροφής τους.

Η πρώτη ερώτηση που έρχεται στο μυαλό όταν βλέπει κάποιος παιδιά να παίζουν μπριτζ είναι: «Μα καλά, δεν είναι λίγο μικρά για να παίζουν μπριτζ;» Οι απαντήσεις των παιδιών σε αυτή την ερώτηση ήταν αποστομωτικές!

Όχι, δεν είμαι καθόλου μικρός και θέλω να συνεχίσω να παίζω, είπε ο 14χρονος Δημήτρης, ενώ η μικρότερη του αγώνα, η Βασιλική 9,5 ετών, δήλωσε: δεν με πειράζει αν είμαι μικρή για να παίζω. Και ας χάνω μερικές φορές, δεν με πειράζει. Διότι με τα λάθη μαθαίνουμε. Ο Γιάννης, 14 ετών είπε: από οποιαδήποτε ηλικία πιστεύω ο καθένας μπορεί να επιλέξει να παρακολουθήσει και να παίξει μπριτζ. Εγώ θα ήθελα να είχα μάθει αυτό το παιχνίδι από πιο μικρός αλλά δυστυχώς δεν το ήξερα νωρίτερα!

Η άποψη των παιδιών ήταν ξεκάθαρη! Δεν έχει σημασία η ηλικία, το μπριτζ είναι για όλες τις ηλικίες αφού ακονίζει κι εξασκεί το μυαλό (Ραφαήλ, 13).

Φυσικά δεν έλειψαν κι οι πιο ερειστικές και τσαμπουκαλίδικες απαντήσεις, από τα παιδιά με την μεγαλύτερη πείρα στον χώρο: Αν με ρωτούσε κάποιος «δεν είσαι λίγο μικρός για να παίζεις μπριτζ» θα του απαντούσα: «εσείς δεν είστε λίγο ΜΕΓΑΛΟΣ για να παίζετε μπριτζ;» (Αιμιλιανός, 13). Είναι κι αυτό μια άποψη…

Τι είναι όμως αυτό που τραβάει τα παιδιά στο μπριτζ; Τι τους έχει κάνει εντύπωση μέχρι τώρα; Ρωτήσαμε και παραθέτουμε αυτούσιες μερικές απαντήσεις:

Μου έκανε εντύπωση στα πρώτα μαθήματα όταν μου είπαν ότι ο μορ δεν κάνει τίποτα! (Βαρβάρα, 14)

Μου είχε φανεί αρκετά περίεργο όταν έμαθα πως μπορείς να τσακίσεις τον αντίπαλό σου εάν έχεις ορίσει συμβόλαιο με ατού (Δήμητρα, 14)

Ένα περιστατικό που θυμάμαι ήταν ότι μέτρησα πόντους κατανομής ενώ δεν είχαμε φίτ… δεν το ξανακάνω! (Ραφαήλ, 13)

Όταν έβγαλα συμβόλαιο 7ΧΑ (Δημήτρης, 13) – Η προηγούμενη διανομή, που συμβόλαιο 2 μπήκε 5 μέσα! (Χριστόφορος, 13)

Όταν κάναμε τουρνουά στην τάξη επικρατούσε απόλυτη ησυχία (Λευκοθέα, 13)

Και οι φίλοι των παιδιών; Πώς και δεν τους έχουν ακολουθήσει (ακόμα;) στο μπριτζ;

Οι περισσότερες απαντήσεις είχαν να κάνουν με θέματα χρόνου, προγραμματισμού, φροντιστηρίων κτλ. Ωστόσο, μερικές αλήθειες ειπώθηκαν. Το μπριτζ για να το αγαπήσεις πρέπει πρώτα να το μάθεις.

Οι φίλοι μου δεν μπορούν να καταλάβουν ότι πίσω από αυτό το φαινομενικά βαρετό παιχνίδι κρύβεται ένα παιχνίδι στρατηγικής και σκέψης, είπε η 13χρονη Μαργιάννα, ενώ ο Βασίλης (13) απάντησε: Γιατί δεν έχουν δοκιμάσει. Εάν το δοκιμάσουν θα το αγαπήσουν, όπως εγώ. Και φυσικά, μια και μιλάμε για παιδιά που δεν διστάζουν να αφήσουν “μπηχτές”: Οι φίλοι μου δεν έρχονται στο μπριτζ επειδή είναι ανώριμοι, χωρίς καλή μνήμη και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν εύκολα, είπε ο Θησέας (13 ετών). Η Βασιλική (9,5) συμπλήρωσε: γιατί δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν, ενώ η Μαρία (11) δήλωσε: γιατί μπορεί να βαριούνται και να μην έχουν υπομονή. Ωστόσο τα παιδιά μάς ανοίγουν για άλλη μια φορά τα μάτια: “οι φίλοι μου δεν έρχονται στο μπριτζ γιατί δεν το έχουν ακούσει” (Κωνσταντίνος, 10),  επειδή δεν το ξέρουν (Ραφαήλ, 13), επειδή αυτό το άθλημα δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα και λίγοι το γνωρίζουν ως άθλημα (Γιάννης, 13).

Και το μέλλον; Πώς το βλέπουν τα παιδιά; Θα συνεχίσουν άραγε να παίζουν μπριτζ;

Θα συνεχίσω να παίζω μπριτζ γιατί μου αρέσει πάρα πολύ και χάρη σε αυτό εξασκούμαι στο να συνδυάζω διάφορες εκδοχές μιας κατάστασης (Μαργιάννα, 13)

Θα συνεχίσω για να μάθω ακόμα περισσότερα, να μάθω να εμπιστεύομαι τον συμπαίκτη μου για να μάθω στη ζωή μου να λειτουργώ με διαφορετικούς, αλλά έξυπνους τρόπους (Βαρβάρα 14)

Θέλω να συνεχίσω γιατί είναι διασκεδαστικό και σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς πολλές μεθόδους, για να καταφέρεις να βγάλεις το συμβόλαιο (Ευθυμία, 13)

Γιατί μου αρέσει πολύ και απολαμβάνω να παίζω με φίλους μου (Βασίλης, 13)

Το συμπέρασμα;
Τα παιδιά θεωρούν το μπριτζ ένα υπέροχο παιχνίδι. Το ίδιο κι εμείς άλλωστε. Αυτό που μένει είναι να δημιουργήσουμε το έδαφος και τις κατάλληλες συνθήκες και να περιμένουμε την επέλασή τους. Είναι σίγουρο ότι θα μας καταπλήξουν!

Το μέλλον του ελληνικού μπριτζ.
Μετάλλια, Κύπελλα, αναμνηστικά

Φωτογραφικό υλικό: Στραβοπόδης Διονύσιος

Σχολιάστε